sobota, 10. oktober 2009

The Man They Could Not Hang + Jacob's Ladder + 10,000 BC

V oziru vsega kar želim povedati, a preprosto ne najdem časa + volje sem se odločil da običajne opise filmov (torej en film na prispevek) zadegam v koš in odslej filme predstavljam na drugačen način: več filmov v enem prispevku, osnovanem kot krajši članek, debi v obliki filmov ki sem si jih ogledal prejšnji teden, začenši z grozljivko iz leta 1939 The Man They Could Not Hang (01), v kateri je naslovno vlogo odigral Boris Karloff, igralec ki je bil poprej znan predvsem po svojih vlogah v nemih filmih. Pripoved govori o znanstveniku ki ob prevzetnosti in izjemni nadarjenosti ustvari stroj ki oživlja mrtve, kar premami mladega učenca ki za namene "testiranja" žrtvuje svoje lastno življenje, da bi ga profesor potem lahko oživil. Ko je nesrečni učenec pokončan in položen v napravo znanstvenika obišče policija in ga pozneje obsodi na smrt, kar pošteno načne njegove živce. Ampak s spretno manipulacijo pridobi novega učenca, ki ga po lastni smrti vrne v življenje, profesor pa vse ljudi, ki so mu storili žalo, zaklene v hišo, ki je polna takšnih in drugačnih stvari- princip nadvse spomni na Saw II. Moža, ki ga niso zmogli obesiti naredi dobrega par zares odličnih scen (recimo sojenje in Borisov navdušujoč govor), obenem pa mu starost naredi ogromno slabega, saj ga je zaradi starosti na trenutke težko gledati. Ampak temu navzlic ostaja soliden film, dobra grozljivka (s komičnimi scenami), vredna ogleda.

Drugi film, ki sem si ga ogledal skozi tekoči teden je precej drugačen, modernejši in še bolj neusmiljen. Jakobova lestev je Sveto-pisemski objekt v obliki stopnic, ki vodijo v onkraj (ponavadi Nebesa). Jakobova lestev groze, kakor so sicer popolnoma drugačen naslov prevedli za Slovenske kinematografe pa je film, ki govori zgodbo o posledicah vojne, strahu in doseganja svojevrstne nirvane. Gre za nedvoumno enega boljših prispevkov svetovni kinematografiji, ki ga je leta 1990 režiral Adrian Lyne, katerega najboljši film je ravno Jacob's Ladder (02).

Pretreseni Ameriški vojak Jakob se vrne iz Vietnama, ko ga prično preganjati podobe iz najhujših nočnih mor, pred obrazom pa se mu slika njegova preteklost in prihodnost, prikazuje se mu mrtvi sin- skratka nič ni tako, kot bi moralo biti. Sled nenavadnih dogodkov se zgodba začne povezovati z Bibličnimi referencami, kjer je "Jakobova lestev" povezava do ekstaze, nebes. Hecno je da nekih res specifičnih namigov na Krščanstvo ni (razen imen glavnih oseb), ampak ima kljub tesno povezanost, skozi najbolj nepričakovane stvari. Sprva je vse precej običajno, shizofrenična zgodba o človeku, ki ga mučijo prividi (nekateri so dejansko tako bolni, da mi ni jasno kako je tole sploh skozi cenzuro prišlo), pozneje pa se z vsakim koščkom spomina prične sestavljati večja slika, slika večja od samega človeškega bitja. In, tik pred koncem, se spomniš na besede: "The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming," ko te spreleti srh. Mene je. Mravljinci so mi počasi potovali po telesu, in na koncu, ko se Jakob ob znožju večnosti pridruži sinu sem se zavedel, da sem bil priča enemu najbolj krutih filmskih preobratov sploh. Film ki s strogo mračno režijo in gnijočim vzdušjem dokaže, da ne rabiš "velikih" igralskih imen, da posnameš odličen film. Več kot vredno ogleda...

Ogledal pa sem si tudi lanski hudo ambiciozni 10, 000 BC (03) in žal moram reči, da mi je žal sleharne minute porabljene za ta film, ki ga je sicer precej spretno režiral Roland Emmerich, ki je doslej režiral same samooklicane epske filme, tipa Dan po jutrišnjem. No, doslej so bili filmi vsaj prebavljivi, ampak tale film je res slab, saj je predvsem prekleto naiven. Očitno je da si vzor jemlje v antičnem spektaklu 300, saj skušajo biti "vojne" in "bojevalne" scene pa približno podobnem nivoju, ampak žal pogrnejo. 300 je kljub surealnim podobam ohranjal nek stik z resničnostjo, 10, 000 BC pa se niti trudi ne. Tako zremo potovanje parih praljudi skozi naravo, da bi rešili nekoga ljubljeno, vmes pa se malo bojujejo, malo pobijajo živali in se malo prebijajo skozi naravne ovire; skratka recept za kul akcijski film... in tak bi bil, če vse ne bi bilo narejeno tako, da dejansko bode v oči in ti sproža smeh (vključno s sceno ko ljudje začnejo govoriti. Pazite, pred deset tisoč leti so nekje bogu za hrbtom govorili Ameriško angleščino :-) ). Tako film sčasoma izgublja na verodostojnosti, kar pa ga ob slabi igri, obupnem scenariju in splošni naivnosti naredi nepriporočljivega za ogled. Žal.

01- ****/*****
02- ****/*****
03- */*****

Ni komentarjev:

Objavite komentar