sobota, 15. avgust 2009

Tim Burton

Tim Burton mi je osebno eden najboljših ustvarjalec filma nasploh. Njegov karakter je enostaven in zapomljiv, obenem pa so mi njegovi filmi skorajda brez izjeme dobri. Pazi- niso mi odlični, temveč dobri. Ampak pri skorajda vsakem njegovem filmu se čuti režiserjeva duša in zraven Quentina Tarantina ne pomnim človeka, ki bi filmom vdihnil toliko svojih prepričanj, duševnega stanja in mišljenja, kot ravno Tim Bruton.


Point njegovega ustvarjanja je njegov osebni karakter- Tim je namreč bil v otroštvu in tudi sredici življenja precej izločen, drugačen in družbeno nepriljubljen, kar se odraža tudi v njegovih filmskih junakih; saj so skorajda brez izjeme to filmi o družbeno nestandardnih osebkih, ki se v sodobni družbi ne morejo ali zmorejo najti. Sam nikoli ni maral biti slaven, niti ni maral da ga ljudje preveč častijo. Zmerom je ostajal skromen in nikoli ni uspel izstopati, slavi navzlic. Na prestol slavnih se je zavihtel s filmom Batman, temačno noir akcijado posneto po priljubljenem stripu. Zraven Batmana so me navdušili filmi Mars Attacks! (parodija in komedija na temo vesoljskih zasvojevalcev), Big Fish (iskreno žalostna drama), Edward Škarje (drama o človeku, ki ima namesto dlani škarje, zri spodnjo sliko), Batman Returns (prvo nadaljevanje temačnega superjunaka) in obenem moj doslej najljubši film Ed Wood (presunljiva realistično optimistična drama o najslabšem režiserju vseh časov).


Kaj več o njem stežka povem, saj svoje osebno življenje dodobra skriva. Ampak zanikati da gre za presunljivo dobrega režiserja bi bila krivica- zato bom zapis zaključil tako hitro: Burton slave ni nikoli hotel užiti, zato se mu raje klanjam nekje v srcu, odkoder je sam jemal večino vrlin svojih filmov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar