četrtek, 06. avgust 2009

Sunshine (2007)

Sunshine se poigrava z izvirno idejo: kaj bi se zgodilo, ako bi ugasnilo sonce? No, žal točnega odgovora ne izvemo, saj je v filmu dogajanja na rodnem planetu zgolj za vzorec. Večino časa preživimo na vesoljski ladji imenovani Icarus II, kjer spremljamo posadko ki bo v sonce odvrgla povečano inačico atomske bombe, da bi nekoč žarečo rdečo kroglo znova rodila. To je pak zadnje upanje človeštva, ki je poprej na sonce poslalo odpravo Icarus I, ki je izginila. Nekje na poti Ikarus drugi odkrije Ikarusa prvega in ladji se povežeta, kar vodi v katastrofo. Icarus I je namreč popolno ohranjen, v njem pa se skriva nekaj zlovščega. Oziroma nekaj čudovitega... nekaj... božanskega?


Preden je režiser posnel Revnega Miljonarja, se je torej v Sunshine spraševal o obstoju Boga, prizadevanju za dosego slednjega in o usodi, ki si jo človeštvo zmore krojiti samo. Rekel bi, da je Sunshine splošno precej boljši od Miljonarja. Režija je na podobnem nivoju, zvočna kilusa takisto- ampak v okviru štorije mi je Sunshine precej boljši, ker je precej nenavaden. Na zanimiv način skuša prikazati nove plati "reševanja človeštva", ki smo jih večina zrli v filmih z uničujočim asteoridom, ki bo uničil Zemljo, ako bomba poprej ne uniči njega. Štorija je napram standardnih precej drugačna, a obenem se vse skupaj čuti kot očiten poklon tovrstnim sci-fi filmom. Recimo govorečo računalo je precej očitno navezovanje na 2001: Vesoljsko odisejo, reference pa potrdi tudi poveljnik Icarusa I, ki v posebni obliki stopi na naslednjika. V filmu je vseskozi prisoten zlovešči pridih, kar se stopnjuje do enega najbolj nenavadnih vrhuncev v zgodovini žanra. No, čisti konec je seveda pridoma normalen, ampak zaključek, heh, to je nekaj kar mora vsak videti zase. Je pa Sunshine tudi štorija o odrešenju, čeprav spretno skrita. Vsi "junaki" so se zmerom pripravljeni pokoriti, postati odrešeniki; kljub temu, da v ta namen obrnejo hrbet Bogu. Delajo v korist stvarnosti, ljudem in resnično vprašanje je zgolj eno: kaj je videl glavni lik, ko se proti koncu zazre točno v sonce? Je videl Boga, ljudi ali kaj tretjega? Tukaj menim, da je avtor filma pustil, da si odgovori vsak sam. Kaj je pomembneje, kaj bi želel Bog, če obstaja. Da čakamo na njegovo voljo, da čakamo na njegovo rešitev- ali se skušamo rešiti sami. Če že, mislim da slednjo. In film to jasno pokaže. Film je torej prida razmišljajoč, nekaterim akcijskim prvinam navzlic. Seveda ne gre za kaj prelomnega, saj je film še zmerom "zgolj" soliden. Res mi je žal, da avtor ni šel še dalje in izgotovil kakšnega res sprelomnega žanrskega dela, saj je kljub solidnosti ogromno (res ogromno) neizkoriščnega kakovostnega materiala. Beh, brezveze je tudi filmu očitati neke resne napake. Je kul in vreden ogleda obenem.


By the time you get this message, I'll be in the dead zone. It came a little sooner than we thought, but this means you won't be able to send a message back. So, I just wanted to let you know that I don't need the message because I know everything you wanna say. Just remember it takes eight minutes for light to travel from sun to Earth, which means you'll know we succeeded about eight minutes after we deliver the payload. All you have to is look out for a little extra brightness in the sky. So if you wake up one morning and it's a particularly beautiful day, you'll know we made it. Okay, I'm signing out and I'll see you in a couple years.


Ocena v okviru žanra: 7.0/10

Skupna ocena: 7.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0448134/

Ni komentarjev:

Objavite komentar