sobota, 01. avgust 2009

Pot med zvezde

Originalna trilogija Vojne Zvezd (1977- Novo upanje, 1980- Imperij vrača udarec in 1983- Jedijeva vrnitev) je verjetno zgodovinsko najbolj zaznamovan motion picture. Gre za brezčasni masterpiece, film največjih možnih razsežnosti in čudovito zgodbo o, no, zgodbah. Star Wars ne pripoveduje zgolj ene štorije, temveč se zdi da vse možne zgodbe združi v eno. Nekateri ljudje ga vidijo kot sci-fi bedarijo, ampak to je najverjetneje zato, ker si filmov sploh še niso ogledali. Še tako zaplankan realist namreč spoštuje omenjeno sago, dasiravno je že ne časti v nebo. Sam sem nekje vmes: izvirna trilogija mi je dogajala kot le kaj, so eni izmed mojih TOP10 filmov vseh časov in brezčasne mojstrovine; medtem ko mi je prequel-trilogija malce slabša, izvzemši izjemno Maščevanje Sitha (Episode III). Pričujoči prispevek je moj pogled na zgodovino opisane serije… in to ni nekaj, kar bi napisal zato, da bi komu kaj priporočal, ali pak ne- to je nekaj kar želim napisati. Zato je spisek popolnoma subjektiven in šundovski… samo opozarjam! :).

Rodil sem se par petletij prepozno da bi imel Originalno trilogijo priložnost videti v kinodvorani. Celo prenovljene edicije, ki so jih v kino poslali pred predvajanjem nove epizode- Grozeča prikazen (posneta dve desetletji po prvem filmu, ki je postal četrti po zgodbi, saj nova trilogija pripoveduje dogajanje pred staro*). Nisem pa zamudil Maščevanja Sitha, ko so v mestnem kinu zapored priredili SW-maraton z ogledi prav vseh filmov sage. Iskreno moram reči, da je bilo to moje najboljše spominsko zapisano doživetje v kinu, oziroma filmu nasploh. Skorajda cel dan zreti legendarne filme je bilo nekaj nedoumljivega, nekaj nemogočega- a takrat se je vse uresničilo. Še epizodo I sem gledal z veseljem, kaj šele preostalih pet. Serija filmov, ki jih je posnel Lucas je preprosto nekaj izven tega sveta: nekaj neponovljivega. Res me zanima kakšne argumente imajo ljudje, ki te filme okličejo za bedne, preden doživijo dejanski ogled. Verjemite, takšnih je veliko- sploh dandanes, ko je vpliv Vojne Zvezd začel malo jenjati. No, edini opravičljiv razlog mi je nezmožnost gledanja znanstvene fantastike. Mnogo ljudi ima odpod do vsega nezemeljskega, zato ne odobrava niti tega žanra. Škoda, moram reči: ampak Star Wars prvotno niti ni znanstvena fantastika, temveč vesoljska opera in tragična drama. Sci-Fi je zgolj način za dosego pripovedovanja zgodbe, ki se (načeloma) tiče žalostne figure Anakina Skywalkerja, ki se uspe najti v navzkrižju z ljubljenimi osebami, državo, lastnimi prepričanji in (ne)možnostmi njihove izpopolnitve; zaradi česa začne osebnostno propadati in prestopati med Sithe, preprosto povedano, temno stran. Okvir serije je namreč Force, bajeslovna pritiklina in veščina nekaterih posameznikov, ki lahko s pomočjo te magije, moči vplivajo na bližnjo okolico (premikajo planete). Nekateri zmožnosti izkoriščajo za dobre namene, drugi za slabe. Štorija se tako naflancano resda čuti debilna, ampak ni, saj gre za globoko pripoved, ki pod pravljično podlogo skriva resna vprašanja identitete inu človečnosti vobče. Vse skupaj je podloženo s še eno štorijo, štorijo o politiki, ki nadvse spominja na Aldofa Hitlerja ali Napoleona, kako pač želite- republika ki gre v diktatorstvo, uporniki, ki diktatorstvo vodijo nazaj do republike… takšna je bila zgodovina, ki se hitro ponovi tudi skozi vseh šest filmov. No, ostalih štorij je še mali milijon- od dveh na videz nepomembnih brezglasnih robotov, razvoja upornikov, požrtvovalnosti, incesta (hehehe)… skratka, v Star Wars težko ne najdeš aktualnih družbenih podtonov. A preden zaidem v filozofiranje bi rad podal moj kratek pregled vseh šestih filmov:

Epizoda I: Otročja bedarija in slab film. Sicer je res- za namen sage je ta epizoda morala biti žrtvovana kot otročja, kajti v prispodobi kaže na nedolžno življenje otroka, ampak so zapretiravali in (med drugim) vključili najbolj beden lik vse sage- Jar Jara. Skratka, miroljuben del, nedolžna akcija, CGI, 4/10.

Epizoda II: Tukaj zadeve postanejo bolj odrasle. Anakin maščuje mater (I killed them. I killed them all. They're dead, every single one of them. And not just the men, but the women and the children, too. They're like animals, and I slaughtered them like animals. I HATE THEM!), kar je precej pretresljiv prizor. Pozneje so neke ljubezenske štorije, CGI, še zmeraj bolj slabo 6/10.

Epizoda III: Končno odrasla. Same odrasle tematike, odraslo dogajanje, brez otročjih bedarij- vse je temačno in nizkotno; nekateri prizori so že skorajda grozljivi (sploh kancler je tako šokantno pretresljiv, da me je groza spomina nanj). Mogoče celo preveč temačen, ampak služi namenu. Carski film, res iskreno dober 9+/10. You were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them. You were to bring balance to the force, not leave it in darkness.

Epizoda IV: Tukaj se prične trilogija snemana leta 1977. Novo upanje je zelo povezano s prejšnjim naslovom; film dostavi enega najbolj markantnih zlobnežev vseh časov, epsko, mistično, globoko in življensko, 10/10.

Epizoda V: Najboljši del sage, nemara najboljši film vseh časov. Tukaj osebe najbolj napredujejo v osebnostnem razvoju, karakterji in interakcije so odlične, 10/10.

Epizoda VI: Saga se zaključi; po Epizodi III najbolj temačen del, a tudi najbolj tragičen in pozitiven obenem, še zadnja desetica 10/10.

Zakaj tako kratki opisi? Ker je to vse kar želim o Vojni Zvezd povedati- nočem izdati niti pikice preveč; kajti če obstaja film, ki ga resnično priporočam, je to Star Wars. Pojdite ga gledat, kakorkoli že, poglejte ga in razmišljajte. Vredno je. A mislite da je desetine let po izidu SW zaman najbolj debatirani film? Če mislite da bi ljudje razpravljali o kakšni plitvi akcijadi, se motite; ljudje o Star Wars debatirajo, ker ponudi toliko obširnih in izjemnih pogovornih tem. Domala vsak lik ima svojo zgodbo, svoj tragičen in veder del, zato je like stežka deliti na dobre/slabe, ker praktično noben ni zares slab (ali celo zares dober!). Ampak kar je najpomembneje- če bi bili Star Wars slabi filmi, bi bil prvi ki bi to jasno povedal. Ampak niso, zato sem spisal poklon, kot si ga zaslužijo. Prvi dve epizodi sicer nista ravno blesteče dobri, ampak služita celotni sliki. No, če že debatiramo o le-tej, rad bi povedal da je izjemno pomembno, da si najprej ogledate Epizodo 4, 5 in 6 ter šele pozneje 1, 2 inu 3. Tako so bili filmi snemani in enako namenjeni ogledu. Če zreš filme po normalnem redu, torej 1-6 imaš na celotno stvar POPOLNOMA drugačno videnje in mnenje. Zanima me tudi, kakšen pogled na sago bodo imele prihajajoče generacije, ki se bodo šele narodile. Menim da bo pogled in razumevanje zgodbe drugačno vsem, a da se bodo vsi strinjali- malo je boljših filmov. Če sploh.

*Vsa zmešnjava razjasnjena: Lucas je najprej posnel trilogijo filmov, ki jih je poimenoval I, II in III. Pozneje, ko se je čez deset let odločil da posname še tri filme, je te stare preimenoval v IV, V in VI; posnel pa I, II in III, ki se dogajajo pred bivšimi istoimenskimi. Heh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar