sobota, 22. avgust 2009

Rocky II (1979)

Svojega favoriziranja do boksarsko-življenske franšize Rocky nisem skrival nikoli; ampak četudi odstranim subjektivne nazore stežka filmom očitam kaj resnega; slovita serija je pač štorija o življenju, o nižjem pa višjem življenskem standardu, ljubezni, odpuščanju, vztrajnosti... skratka vsebuje popolnoma vse, kar mora tak film vsebovati; obenem pa izvrstno režijo in igranje. Vse skupaj torej postavi dokaj jasnoviden fakt: Rocky je ena najboljših, ako ne najboljša, serija filmov vseh časov. Zoper osebnega zadoščanja sem se odločil pokloniti dvojki, enemu najboljših filmskih sekvelov ever.


Štorija se prične tam, kjer se razpusti prvenec. Rocky je v bolnišnici kjer okreva po boju s svojim največjim boksarskim rivalom (čeprav slogovno nista niti podobni kategoriji), slednjega pa je poraz pretresel, zato želi ponoven dvoboj. Rocky -sveže zaljubljen v Adrian- se odloči da boksu obrne hrbet in zaživi normalno življenje, začenši s poroko svoje ljubljene. Ampak trenutno zaslepljen s priborenim bogastvom začne živeti naivno, kar se rezultira v katastrofi... Najprej bankrotira, nakar gre Adrian zaradi zapletov s porodom v umetno komo, Rocky pa nikakor ne najde svoje vloge v življenju; z boksom jo je namreč vedno imel vidno. Zatorej se strumno odloči za povratek v ring, kar pa mu ponovno ne uspeva, saj ima poškodovano levo oko- s čemer pa je izgubil skorajda vse reflekse. Njegov nasprotnik je ponovno Apollo, ki je tokrat že bolj človeški, ampak še vedno prikazan kot naivni bad-guy. Splošno je sicer igra vseh mojstrovina, saj so se v vlogah res izjemno ujeli: kot da bi ne igrali nekih fiktivnih likov, temveč kar sebe. Sploh Silvester Stallone, ki znova priredi igralni raztur. Kar resnično razočara je zaključni dvoboj, ki je zame najslabši v vsej seriji. Sprva sicer izgleda obetaven (Apollo pač), nakar razvodeni- nekateri udarci so prikazani precej amatersko (sploh ni dotika itede). No, tudi konec dvoboja je precej neumen, zato sicer odličnemu filmu vrh ne hodi v ponos. Kakorkoli že, splošni vtis je temu navzlic odličen in upravičeno gre za Rocky I in VI najbolj cenjen del serije.


He’s all wrong for us, baby. I saw you beat that man like I never saw no man get beat before, and the man kept coming after you. Now we don’t need no man like that in our lives.


Ocena v okviru žanra: 9-
Skupna ocena: 8+

Ni komentarjev:

Objavite komentar