nedelja, 16. avgust 2009

Nezemljani in moje (kratko) razmišljanje 1/3

Res me zanima kako se bo svet spremenil, ko (in seveda ČE) bodo nekoč odkrili življenje izven njega. Ljudje radi gojimo takšne ali drugačne predstave o vesoljcih (ali nezemljanih, ali celo marsovcih; kakor jih radi imenujejo pri nas)... nekateri si jih predstavljajo kot nižje vrste, nekateri enakovredne ali nemara večvredne; nekateri pa kot nedotakljive in nam nezdružljive, kot nam jih je skušal prikazati legendarni pisatelj Lovecraft H. P. Pod vplivom filma Knowing, ki predstavi idejo o približno štirih miljonih neodkritih naseljenih planetih, mi je to področje spet zbudilo malo zanimanja.


Ideja o nezemljanih pak ni iz moderne dobe, saj so leteče krožnike in izvenzemeljske oblike risala že številna ljudstva starostarih dob, vključavši Sumerce in Egipčane. Seveda je šlo za primitivne skice, ampak le te so pozneje služile nemalo znanstvenikom in snovalcem filmsko-knjižnih štorij za izgotavljanje teorij o življenju tam nekje. O takšnem življenju se dnevno sproža po tisoč teorij, ki vključujejo žitne kroge, NLPje, telikenezo in palačinke- obenem pa je takšno raziskovanje ustvarilo novo vejo znanosti, znanosti izvenzemeljskega življenja. To je popolnoma resna stvar in ljudje ki jo soustvarjajo ne podlegajo bednim teorijam in videnjem ljudi; temveč skušajo vsak tovrsten dokaz življenja znanstveno podpreti in razložiti. Takšna je znanstvena plat; druga pa je normalno človeška- ki je skozi vso človekovo zgodovino hudo vraževerna; odtod tudi različne štorije o "Ugrabljencih". Takih štorij je po neuradnem štetju vsaj sto in vse so so pridoma raznolike; združene pod eno nadpomenko- vesoljci ugrabijo in nato: (a.) izvajajo nasilne poskuse na ljudeh (b.) z ljudmi živijo v harmoniji. Hehe. Take štorije itak poznate vsi, saj so pogosto prikazovane v številnih medijih, recimo oddaji Preverjeno, kjer je bil članek o NLPjih skorajda najbolj gledan in -po njihovo- šokanten. Oznanil ni nič posebnega, temveč je zgolj prikazal nekaj fotografij domnevnih NLPjev.


Zame so vse fotografije in "dokazi" te vrste, vključno s slovito bazo 51 (kjer so v enem dnevu ali noči ali karkoli videli ogromno NLPjev in po pripovedovanjih enega celo zajeli) izmišljotine, fotomontaže in splošni bullshit. V Izvenzemeljsko življenje še nekako verjamem, saj je resnično malo možnosti, da bi bili tam zunaj sami. Ampak, da bi ljudje slikali in dokazovali vse to; nakar bi se nič ne znanstveno pritrdilo- še zmerom sem bolj na strani znanosti kot vraževernih ljudih, podkrepljenih z vero in strahom pred čim novim. Na strani share-international.net/slo imate v našem jeziku popisan celoten seznam "opaženih NLPjev" s kratkim pripisanim komentarjem 24ur (občasno) in potrditev nekega sarkastičnega oznanitelja-preroka Benjamina. O tem modelu še v življenju nisem slišal, zato o njem ne morem pisati; kamoli potrjevati izgovorjenega. Meni se zdi večina teh slik in dokazov na strani precej fotošopiranih, pa tudi preprosto napačno tolmačenih; vključno s pripisanimi štorijami.

Ampak vse tole ob stran; zanima me predvsem kako bo svet enkrat odreairal, če bomo dobili nesporen dokaz o obstoju tujezemeljskega življenja. Zanimivo interpretacijo poda film in roman 2010: Leto kontakta, ki je neposredni nadaljevatolj 2001: Vesoljske odiseje... zaključi jo s tem, enim najboljših sploh, citatom:

Tvoji otroci se bodo rodili v svetu dveh sonc. Ne bodo poznali neba brez njih. Lahko jim boš pripovedoval, da se spomniš mračnega črnega neba, brez ene svetle zvezde in kako so se ljudje bali noči. Pripovedoval jim boš o tem, ko smo bili sami in nismo mogli pokazati v svetlobo in si reči: Tam obstaja življenje. Nekega dne bodo otroci novega sonca spoznali otroke starega. Mislim da bodo naši prijatelji. Lahko jim boš povedal o dnevu, ko so vsi pogledali gor in spoznali, da smo samo najemniki tega sveta. Dobili smo novo najemno pogodbo in opozorilo od gospodarja.

Všeč so mi tudi vse interpretacije omenjenega Lovecrafta. Seveda ne verjamem v nobeno (heh, to je res težko) ampak so mi zastavljene na tako visokem nivoju, da lahko zgolj padem na kolena in se klanjam človeku, ki si je izmislil nekaj takega. Če je sploh človek- ob zgodbah H P Lovecrafta se namreč zdi, da jih ni spisal človek; da si človek kaj takšnega sploh ne more izmisliti. In ravno v tem je njegova največja mojstrskost.


Verjeti ali neverjeti v karkoli ni težko- teorij je ogromno, sam se pa odločiš, kam se boš postavil. Ali boš sledil znanosti, vraževernosti ali štorijam navadnežev: tvoja odločitev je. Bo pa odločitev veljala bore malo, ko nas nekdo naposled obišče. Ali mi njega.

1 komentar: