sreda, 19. avgust 2009

King Kong (1933, 2005)

Zame obstaja zgolj dvoje pravih filmov King Kong- izvirnik iz leta 1933 in priredba Petra Jacksona, 2005. Ostali so zgolj posiljeni približki tega, kar naj bi King Kong moral biti. Za uvid celotne slike so (pre)ostali deli sila nepomembni, ampak vseeno: prvi po 1933 orginalu je prišel Kongov sin, neposredno nadaljevanje prvenca, ki je kritike razdvojilo, a navdušilo domala vse gledavce in želo ogromen uspeh. Skorajda trideset let je King Kong miroval, ko so ga Japonci zadegali v film King Kong vs. Godzilla in ako mislite, da je film slab, imate prav. Edina zanimiva stvar skozi celoten film je dejanski "pretep" in končni rezultat. Je pa tale dvojec slabemu odzivu navzlic spet zbudil navdušenje nad Kongom in pet let kasneje so posneli nadaljevenje King Kong Escapes, kjer uvedejo robotsko različico priljubljenega opičnjaka+dobršen kupček dodatnih bedarij. Resnično pravi Kong se je prvič po letu 1933 pojavil leta '76 v solidni prenovi, ki je osnovo razširila (in žal črtila dinozavre, ki so navsezadnje sestavni del serije) in je nasploh soliden film; malce slabšo pa je njega uradno nadaljevanje King Kong Lives; ampak še zdaleč ne absurdno kot Escapes. Takšna linija potegne do remake dela Petra Jacksona iz leta 2005.

Ampak dotično pustimo še nekaj časa pri miru vso to zgago in se docela posvetimo izvirniku. Ta film je zdaleč presegel normative filma in imel drastične posledice za celotno filmsko industrijo in svet vobče. Prvič je ljudi popeljal v nek drug svet, v svet pustolovščin, ki so ga doslej znale prikazati zgolj knjige- obenem pa je vse prikazoval tako boleče realistično. Res, so bili popularni pustolovski izdelki pred tem, ki so imeli podobno temo (naprimer Izgubljeni svet), amapak King Kong je dobesedno podjamril množice in jih naredil željne še več podobnih filmov. Zakaj pa mislite, da je bil Son of Kong, istega leta, slabim kritikam navzlic najbolj uspešen film? Lepo preprosto rečeno, ni ga filma od prvega King Konga, ki bi tako spremenil svet, nerealistični fabuli navzlic. Slednja se drugače tika potovanja na preroški Otok Lobanj, kamor se apn režiser odpravi posnet svoj sanjski film; za glavno vlogo pa tik pred zdajci začopati prelestno Ann. Grupica pri prestopu na otok ne faše pozdrava, temveč neka zver ugrabi Ann. Zver sicer ni nič drugega kot sam Kong, bajeslovna otoška pošast, ki jo pred prihodom v civilizacijo loči ogromna zapora, ki so jo postavili domorodci. Seveda to ne obeta nič dobrega, ampak kar snemalci fašejo na otoku ne nepredstavljivo: na njem se je čas namreč ustavil. Dinozavri in preostale starodavne zveri niso nikoli izumrli, zatorej po svetu vandrajo, kot da bi to ne bilo nič nenavadnega. Odtod se vleče napeta survival borba, kjer mora ekipa primarno preživeti, sekundarno pa rešiti Ann; katere opica ne pohrusta, temveč se vanjo zagleda! Odtod izhaja tudi sloviti rek na koncu filma, ki je hitro postal legendaren: "It wasn't the Airplanes. It was beauty killed the beast". Tale stavek se mi je še posebej vtisnil v spomin; kajti resnično ogromno je primerov, ko te ne pokončajo zgolj fizični dejavniki- temveč so v ozadju tudi psihični. Zen. Gledalci so bili podjamreni in filmu je bila zagotovljena nesmrtnost...

...ki jo je dodatno utrdil Pero v prenovi leta 2005, ko je spod svojih prstov nanesel brezčasno mojstrovino posebnih in čustvenih učinkov; predelal film na največji možni ravni in ponovno nakazal, da je resnično eden najboljših režiserjev vseh časov. Štorialno se sicer filma ne razlikujeta, ampak sta si temu navzlic različna kot noč in dan. Včasih dobesedno, heh. Učinki ki jih niza remake niso iz tega sveta... vse podrobnosti, od dinazavrov do gorile preko ostalih stvorov so narejeni s takšno mero občutljivosti in razumevanja podrobnosti, da se ti zdi da gledaš prfektno regenerirane dinozavre. Učinek je nadvse podoben onemu iz Jurskega parka, četudi je ta malce boljši. Povedal bom odkrito: zaradi pripovedne plati, čudovitih učinkov in vseprepevajoče čustvenosti mi je KK najljubši Petrov film, boljši celo od trilogije Gospodar Prstanov, pri kateri mi je caroval samo tretji del- ostali pa žal ne tako, predvsem zaradi knjige, ki ti da širši in globlji vpogled. Da pa je Kraljeva vrnitev (III del) režiserski in scenaristični masterpiece pa nisem nikoli zanikal, niti ne upam, ker bi lagal sebi. King Kong iz leta 2005 je torej paša za oči in delno tudi možgane, čeprav sem imel po ogledu v glavi samo akcijo- kajti če je v kakšnem filmu tako epsko izvedena kot tukaj, potem dvomim da koga zanima bilokaj drugega.

Takšen je torej uvid obeh mojstrovin; oba si zaslužita svoj košček slave in definitivno gre zasluženo za ena najboljših in najbolj cenjenih filmov vseh časov. Sam moram priznati da je prvi Kong film, ki je najboljše od vseh prestal preizkus časa- še dandanes ga je v užitek gledati. Remake pa je pač bolj poglobljena, bolj epska in bolj moderna verzija le tega. Ampak če ostanem na strani približne objektivnosti moram orginalu podeliti višjo oceno, kajti filmov ki bi bili tako stari (in tako odlični) je zelo malo. Več pomislekov sem imel pri izbiri ocene za različico "2005", kajti nisem prepričan ali si zasluži 8.9 ali vstop med najboljše z 9.0. Na koncu sem se odločil za 8.9, ker film navsezadnje ni tako prelomen ali (celo) tako ZELO kakovosten. Je pa vreden ogleda. Večkratnega.

Ocena v okviru žanra: 9.5/10
Ocena v okviru žanra: 9.6/10

Skupna ocena: 9.3/10
Skupna ocena: 8.9/10

http://www.imdb.com/title/tt0024216/
http://www.imdb.com/title/tt0360717/

Ni komentarjev:

Objavite komentar