torek, 18. avgust 2009

Hostel (2005)

Slovakom sodeč po tejle bodoči trilogiji (doslej so izdali še Part II, III pa se obeta v 2010) ne gre kaj prida zaupati, saj fašeš v hrbet še kaj več kot zgolj pregovorni nož. No, seveda gre zgolj za filmsko ekranizacijo- ampak tudi med svojim prvim in zaenkrat zadnjim (enkrat si še želim videti Bratislavo, to je pa vsa želena interakcija s tem okoljem) obiskom Slovaške sem zapazil hudo negostoljubnost in neumikanost narodstnega prebivalstva. Dovolj bo že, da predstavim zanikrni čistilki, ki sta mojemu bratu iz nočne omarice nekega hotela (s tremi in pol zvezdice!) sunila denarnico. Niti toliko vljudni nista bila, da bi pustila osebne dokumente; temveč sta si prisvojili celo osebno, heh. No, čistilki nista osamljen primer; saj se po deželi dejansko sprehajajo tako čudni posamezniki, ki te kot turista venomer skrivnostno opazujejo in si nekaj mrmljajo v brk. V večernih urah si zaprmej ne bi upal obiskati ulic- navsezadnje je celo v uradno drugem največjem mestu vse zaostalo, mračno in skrivnostno. Če se spomnite zgodbe slovitega H.P. Lovecrafta: Senca Innsmoutha; potem lahko mirno rečem, da je to TO.

Odličen ambient za kakovostno grozljivko, torej. In obet je bil takšen! Sploh ker se je za pomoč pri režiji odločil sam Quentin Tarantino, kar je ljudstvu dalo obet dodatnih litrov krvi in opaznih sekvenc b-kategorije. No, pravzaprav je film dejansko točno tak- preprost in krvav. Gre za mučilniški horror, kot ste ga vajeni iz -naprimer- Martyrs, Inside ali duologije Guinea Pig (preglej seznam opisov za širšo predstavitev), s pripadajočim dejstvom, da gre dejansko za kakovostne posnetke; malce stilizirano zakrite, ampak kljub temu nadvse nazorne. Tako zremo standarno izživljanje psihičev, prikrajšanje za uč (videzno najbolj amaterska, a temu navzlic najbolj boleča scena) in tudi nekaj psihičnega mučenja: skratka, končni rezultat bi bil mizeren, če bi film bil tipa Martyrs; torej brez razmišljajoče in dobre zgodbe vobče. No, Srečoma Hostel posega malo dlje in sicer proti Inside, ampak neki resnosti navzlic ne predstavi kakšnega globljega štorialnega zapleta ali miselnih iger ali whatever.

Štorija se precej nenavdihnjeno prične in predstavi par najstnikov, ki tripajo po Evropi in spotoma obiščejo tudi Bratislavo. Sledi par scen spoznavanja, seksa, ipede; skratka standardno za žanr- nakar jih ugrabi skupinica bolanih posameznikov, ki vodi Hotel-hostel, v katerem lahko v zameno za plačilo mučiš, zlorabljaš in se poigravaš z nesrečnimi turisti. To je to; sedaj pa je od posameznika odvisno, koliko bo o štoriji še razmišljal, ko bo filma konec. Zase lahko iskreno rečem, da sem kar precej- saj so mi bili motivi precej zastrašujoči... takole, razdvojen film- ampak kot nasilna grozljivka vredna ogleda.

Ocena v okviru žanra: 6.5/10

Skupna ocena: 6.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0450278/

Ni komentarjev:

Objavite komentar