sobota, 15. avgust 2009

Gladiator (2000)

If you find yourself alone, riding in the green fields with the sun on your face, do not be troubled. For you are in Elysium, and you're already dead!

Malo je ljudi, ki po ogledanem zgodovinskem epu Gladiator ne trdijo, da gre za eno najbolj vzdušnih in režijsko popolnih ekranizacij bojda približno resnične zgodovine. No, ako prelistamo Rimsko zgodovino hitro uvidimo, da je večina štorije popolna izmišljotina; vključno z osrednjim likom Maksimum! Ampak izmišljenost ne pokvari filma, temveč mu da kvečjemu več globine in (nemara lažne) epskosti, s katero mu je uspel vstop med kultne in pobir večine oskarjev takrat tekočega leta.


Today I saw a slave become more powerful than the Emperor of Rome.

Gladiator govori o ljubezni in maščevanju, ki ga glavni lik Maksimum s svojo trdo vojaško voljo skuša doseči skozi gladiatorske igre; kamor je bil zadegan po uporu novopečenmu cesarju Komodu v vojaškem taboru. Ta je pod napadom častihlepnosti, ki je po njegovo ena izmed glavnih vrednot, umoril modrega očeta, ki mu je tik pred smrtjo povedal, da bo za prestolonaslednjika Rima izbral omenjnega vojaškega poveljnika, ki se bo pozneje razrešil svoje službe in vso oblast povrnil ljudstvu- senatu. Komod ima svojo vizijo, kjer senat sploh ne obstaja, Rim pa vodi skupaj s svojo polnopravno sestro, do katere ne goji zgolj bratskosestrskih čustev. Komod v čast očetu priredi bajeslovne igre, kamor po spletu naključij pripotuje Maksimum, ki je iz sužnja vmes napredoval v gladiatorja. Prvo bitko, ki jo skupaj s kolegi bije na nesmrtnem Koloseju zmaga- kar je popolnoma nepredvidljivo, saj so ostali gladiatorji umirali kot za tekočim trakom; Maksimu in kompaniji pa je z izjemnimi vodstvenostnimi sposobnostmi prvega uspelo premagati načeloma močnejšega sovraga. In takrat film poči, gre v višjo prestavo in kar zremo dalje je resnično adrenalinsko nabit zgodovinski ep. Komod po zmagi sužnjev-gladiatorjev stopi iz prestola in poveljniku nakaže željo po predstavitvi. Maksim, strt zaradi pobite družine (pobil jo je pak Komod) najprej trdo odvrne: "My name is Gladiator", nakar Komodu obrne hrbet; kar so v starem Rimu pogosto kaznovali s smrtjo (cezarje se je pač jemalo resno :)). Komod ga postavi pred razpelo, ko v njegov hrbet zakriči: "How dare you show your back to me! Slave, you will remove your helmet and tell me your name." In Maksim to brezbrižno stori; Komod pa se pod spuščeno čelado zave, da zre v oči nemara največjega sovražnika svojega življenja. Njegov jang se dopolni z jinom: "My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." Sledi precej predvidljiva štorija o uporu proti Komodu, kjer hočjo vsi dobiti svoj delež- vključno z izdanim senatom... ampak Komoda nazadnje pokoplje njegova lastna lahkovernost in podcenjevanje. Kljub zgodovinski nenatančnosti gre za visokoletečo štorijo, ki se je že vpisala v anale filmske zgodovine.


There was a dream that was Rome. You could only whisper it. Anything more than a whisper and it would vanish, it was so fragile.

Rim je simbol zgodovine in bržkone najpomembnejše mesto človeške zgodovine, zato bi bilo kakršnokoli onečaščenje s slabimi filmi neprimerno; česar se je zavedal tudi Ridley Scott, ki je veliko dela vložil v prav vsak kader. Vsi so estetsko in artistično na resnično velikem nivoju, kar vključuje tudi kostume, objekte in verodostojnost spopadov- saj so vsi, še najbolj pa začetni gladiatorski, odlično režirani in prestavitveno skorajda na nivoju filma 300, štorialno pa itak presegajoči za nemalo. Tudi glasba daje filmu vpliv, ki skupaj z izbrano zrnato podobo doseže, da se film čuti malce star; kar mu v dobi CGI filmov naredi zgolj veliko uslugo. Gre za nesmrtni film, ki z vnovičnimi ogledi ne izgubi privlačne odličnosti- temveč je z vsakim ponovnim ogledom boljši, saj komaj takrat dojameš prikrito estetiko in skorajda skrito štorijo o propadajočem svetu in Odrešeniku.


The general who became a slave. The slave who became a gladiator. The gladiator who defied an emperor. Striking story! But now, the people want to know how the story ends. Only a famous death will do. And what could be more glorious than to challenge the Emperor himself in the great arena?

Svoboda, bratstvo in ljubezen so vrednoste, ki jih sodobni svet ne zna pravilno spoštovati, ohranjati in (JA!) uživati. Vse to je izginilo in umrlo, vse je postalo egoistično in preprosto; vse je postalo naivno in udarjeno na prvo žogo. Zato se Gladiator zdi kot posnetek nekega drugega časa- časa, kjer so bile te vrednote osrednje v življenjih; vsekakor pa ne podcenjevane in samoumevno prisotne. Gre za nek drug svet, ki ga nikoli ne bomo zmogli popolnoma razumeti- zato pa imamo filme kot so Gladiator, ki skušajo ta svet prikazati na način, ki ga zgodovinske knjige ne (z)morejo- čustveno artistično nabito zgodbico o človeku, ki je izgubil vse; nakar si z upanjem zmore vse pridobiti nazaj. Ava; Gladiator.


Ocena v okviru žanra: 9.0/10

Skupna ocena: 9.0/10

www.imdb.com/title/tt0172495/

1 komentar:

  1. en najboljših rewiewov tega filma, vsaj zame
    ravno prav opisa zgodbe, citatov, vizualne platii...

    vglavnem bravo!

    :)

    OdgovoriIzbriši