četrtek, 13. avgust 2009

Friday the 13th (1980)

Petek trinajstega je precej spoštovana franšiza, čeravno je pri nas malo ljudi, ki so dejansko zrli prvenec, ki je leta 1980 otvoril serijo, ki bo pozneje prerasla v legendo z več kot desetimi nadaljevanji, prenovami, knjižnimi in stripovskimi upodobitvami. Ja, resnično je nekaj posebnega na tem preroško zakletem datumu, da je ta film postal tako popularen. Verjetno je razlog Jason, karakteristični morilec s hokejsko masko, ki je dandanes kultna ikona filmografije grozljivk in filma nasploh. Ampak v enici se slednji pojavi zgolj za par sekund, v samem finišu- uradni morilec pa je nekdo drug. Če je sploh morilec.


Kaj je na vsem kultu tako posebnega, da ga vsi slavijo? No, pričel bom na začetku- s prihodom parih najstnikov (žanrska klasika) v kamp Kristalnega Jezera, kjer se je pred časom prigodil grozljiv dvojni umor. No, najstnikom je za štorije čisto ravno, zato se tam naselijo in pač uživajo; dokler lahko. Nekaj jih namreč neprestano opazuje (vključuje tudi prvoosebne posnetke) in pozneje posameznično odstranjuje iz življenja. Vse skupaj je povezano s štorijo o otroku, ki se je njega dni utopil v omenjenem jezeru. Jason, kakopak. Ampak najstnikom je kmalu jasno, da morilec ni Jason: zato film obdaja neka skrivnostnost, kjer ni popolnoma jasno, kdo bo na koncu negativec. No, preostalnik sestavljajo kruti umori, veliko krvi, kričanja, seks, praznega blebetanja; skratka resnično standarden predstavnik slasher filmov. Zgodba sama po sebi ne zahteva niti kančka možganskega napora; temveč zgolj prepuščenosti horror-suspenz trenutkom, ki jih film dostavi. Načeloma so v slogu mirnih kadrov enega ali dveh posameznikov, ki jih prekine morilec s svojo krvavo gesto. Mnogim ljudem taka groza sploh ni grozna, vključavši mene, ker je preveč prvinska in prirojena. Zato sam na ta film gledam bolj kot na akcijado; ampak vsem pomislekom navzlic moram priznati, da mi je prvenec veliko boljši kot nadaljevanja. Nekoč sem menil drugače, ampak danes, ko sem si še enkrat sled okoliščin (obiski, ogled filma, na polici našli ravno tega) še enkrat ogledal izvirnik, moram reči da je boljši za par nivojev. Zakaj in kako?


Zato, ker je Jason; osrednji lik nadaljevanj, slabo zastavljen lik. Slabo karakteriziran. Slabo osmisljen. Še Michael Myers iz Noči čarovnic je bolj človeški, kot neka nema spaka, ki nosi hokejsko masko in popolnoma brez razloga pobija najstnike. Nekoč mi je bil Jason kul model, ker so mi slasherji bili omiljen žanr, ampak danes vidim, kako bebavo je predstavljen. Kako beden je napram večnemu kralju F.K. iz Nočne more na Ulici Brestov. In zato je prvenec boljši- ker gledalec ni prisiljen spremljati bednobednega Jasona, temveč zre drugega morilca (ponovno, če sploh je morilec), ki dejansko ima karakter (resda antipatičen, ampak ga vsaj ima) in neko štorialno podlago; usmrtitve pa niso tako brezsmiselne in nelogične. Tudi atmosfera (film se dogaja ponoči; scenografija je meni izjemna!) za par nivojev preseže vsa nadaljevanja. Še vedno ne gre za igrani ali vzdušni ali kakršnikoli masterpiece; gre pa za solidno devetdeset minutno pregajalnico dolgčasa in posledično kot soliden filmski izdelek, ki je malce prezrt zaradi nadaljevanj, ki so precej slabša in zato je takšno rangiranje, po mojem mnenju, precej krivično. Preostalih delov (morda samo zaenkrat) ne mislim opisovati, saj raje kot katerikoli prihodnji Petek Trinajstega priporočam ostale filme iz popularnega slasher nabora. Verjamem, da težav pri izbrskavanju naslovov ne bo.


Ocena v okviru žanra: 6.3/10

Skupna ocena: 6/10

http://www.imdb.com/title/tt0080761/

Ni komentarjev:

Objavite komentar