četrtek, 13. avgust 2009

Fanboys (2008)

Fanfantje -oziroma poslovenjeno Oboževalci- so ljudje, ki v neki stvari (film, serija, objekt) vidijo veličino in nikakor ne priznavajo enokovrednosti ostalih "stvari". Skupinico takih prikazuje tudi istoimenski film, ki sledi avanturi prijateljev, ki se odločijo za krajo novega nadaljevanja vojne zvezd, izpod domovanja režiserja in ustvarjalca. Zakaj? Ker eden izmed njih umira za rakom in bo preminil pred uradno premiero, zatorej se prijatelji čutijo dolžnega, da mu dostavijo omenjeni film- saj je umirjajoči živel pod vplivom celotne serije in mu je bila med drugim vodilo v življenju.


Finta je v tem, da je Fanboys resda film, namenjen tistim, ki so Star Wars že gledali; ampak po drugi strani pa je dovršena zgodbica o prijateljstvu. O izgubljanju in pridobivanju slednjih, o tem, kako različne so lahko navidez podobne življenje poti. Vse skupaj je zakamuflirano v preprosti smešen road trip film, ampak Oboževalci dejansko sežejo dlje. So eden izmed tistih filmov, po ogledu katerih se počutiš boljše. Obenem pa se prekleto zabavaš! Smešnih prizorov je nemalo in čeravno niso resnično nadpovprečni so v maniri sodobnih komedij (ki so iskreno slabe) zabavni in kvalitetni. Seveda se jih večina tika Vojne Zvezd in Zvezdnih stez, ampak bolj življenske fore ne izostanejo: imamo povezovanje interneta in pedofilije, obvezne bar scene, prostitutke, smešne enovrstičnice in polno malho zanikanja čustev med glavnimi igralci in igralko. Težko rečem ako bo dogajal nekomu, ki Vojne Zvezd še ni gledal- ampak nekje v srcu menim da bo. Ampak bo imel drugačne razloge za smeh- smejal se bo poznavanju zgodovine, fanatičnim neumnežem in čudno razložljivim situacijam. Tako film nekako zadovolji obe plati gledalcev... resda ni filmografski presežek; je pa optimistično naravnana štorija, vredna pohvale.

Come on, man. That was never gonna happen. I did what I had to do, dude. I grew up. I'm the only one who did. Look at you guys.


Ocena v okviru žanra: 6.0/10

Skupna ocena: 6.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0489049/

Ni komentarjev:

Objavite komentar