torek, 04. avgust 2009

Blair Witch Project (1999)

Ko sem nekega dne na TVS2 opazil napovednik za Čarovnico iz Blaira sem bil presrečen. Prvič, takrat sem oboževal grozljivke. Drugič, Čarovnica je bila takrat zelo cenjena- res hudo. Obenem pa je dobivala precej deljena mnenja in ocene: nekateri so jo spoštovali in jo slavili, drugi pa govorili da je precej bedna. Kdo ima prav? Sam bi rekel da prvi, kajti Blair Witch Project je zame kult; kult ki so ga ustvarili s pripisom "resnična zgodba" in film, ki se ga bom spominjal več čas mojega življenja. Je eden izmed prvih znanih filmov snemanih "iz roke", torej prvoosebno skozi kamero in to, kar so posneli oni, zdaj zremo mi. Ta fakt je v kombinaciji s kvazi resničnico pri meni zbudilo precejšnje strahospoštovanje.


In res- film upraviči vse. Je namreč ena najboljših grozljivk in eden najbolj zmešanih, norih, temačnih predstavnic sedme umetnosti. Štorija se prične z nekaj naivnimi, neverujočimi najstniki, ki se odpravijo snemat dokumentarec o legendarni čarovnici iz mesteca in okoliškega gozda- Blair. Seveda ni niti en resnično prepričan v obstoj, a kmalu se v gozdu pričnejo dogajati nadvse čudne stvari... izgubijo se, hodijo v krogu, pred njimi se postavijo vu-du znamenja itede, skratka očiten pokazatelj, da vse ni tako, kot bi moralo biti. Ampak nikoli ne odide nekam v svet nerealnosti, kajti zmerom obstaja naravna razlaga za vse hudo. Temu navzlic pa junaki hitro pričnejo verjeti v nadnaravno in tekom filma se vsem prične mešati. Zremo uro in dvajsetaka dolgo sprehajalnico po gozdu, kjer nihče ne ve, kaj se zares dogaja. Vsi prizori so posneti odlično, v prfektni črnobeli tehniki, ki filmu vlije še več vzdušja. Sploh scena, kjer med vsesplošnim kričanjem igralcev slišiš še nekaj... nekaj izvenzemeljskega. Nekaj za kar nočeš vedeti, kaj dejansko je. Res, dlje ko razmišljam, manj mi je jasno, kaj imajo ljudje proti temu filmu. Je osvežujoče moderen, celo za današnjik, ko grozljivke ratujejo zmerom bolj prvožogalne. Res ne gre za štorialni prelomnik, saj je resnične zgodbe nekaj na začetku, potem pa izgine- ampak vzdušje in atmosfera naredita ta film nekaj posebnega. Nekaj nadnaravnega. Saj, film ima mnogo privržencev. Fakt- spomnim se dneva, ko so na naši vasi organizirali polnočni ogled te mojstrovine: globoko v gozdu. In spomnim se moje slabe volje, ko mi mati niso dovolili ogleda. No, ko pomislim za nazaj je tako boljše, saj bi mi film pri borih devetih definitivno pustil posledice.


Škoda potemtakem, da so se čez leta odločili posneti nadaljevanje. To je namreč totalni apn, res ogabno slab film. Skorajda ne pomnim slabše grozljivke- ampak na apn je nakazoval že začetek; kajti film ni snemal dokumentarec, temveč normalno igran film; ki tokrat skuša boljše razložiti dejanja in akcije legendarne Čarovnice. Ampak to ni več to, to je preprosto nek drug film. Neka druga serija. To ni Blair Witch Project. Film uniči vse kar je ustvaril prvenec in ga resnično iskreno odsvetujem! Ako bi bil naslov drugačen, bi mu nemara dal višjo oceno (sedaj nadaljevanju prisodim borih 3/10), ampak tako je v sramoto legendarnemu prvencu in celotni filmografiji. Eno je genialnost prvenca, drugo pa tipični nadnaravni triler nadaljevanja. Vse je slabše, ne samo zgodba: tudi igranje je na podnu. Da atmosfere ne omenjam, ker prvencu ne pride do kolen. Zakaj toliko govorim o nadaljevanju in tako malo opišem prvenec? Zato, ker je BWP film, ki si ga morate ogledati, brez da se vam predhodno razkrije preveč vsebine. Kot sem rekel: film je kult. In kaj je hujše od čitanja/gledanja kulta, ki ti ga nekdo predhodno razkrije? Nemara zgolj ogled šepavega nadaljevanja, ako sodimo po franšizi Čarovnice iz Blaira :).


Ocena v okviru žanra: 9.0/10

Skupna ocena: 9.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0185937/

Ni komentarjev:

Objavite komentar