četrtek, 06. avgust 2009

The Beach (2000)

Ne znam pravilno argumentirat, ampak Leonardo DiCaprio mi kot igralec ni nikoli deloval nadpovprečno. Premalo zmožnosti izražanja čustev, premalo čustvenosti nasploh, prevelika energičnost pri dramah... skratka, DiCaprio je bil zmerom naspidiran deček, ki nikakor ni našel žanra v katerem bi bil zares odličen. No, njegova vloga v The Beach pa se mi je resnično dopadla, kajti model je v povprečnem filmu uspel odigrati zase precej nadpovprečno. Nekateri menijo drugače, ampak v tej vlogi je Leonardo prvič deloval naravno; kot da bi igral mlajšega sebe, kako raziskuje neraziskano in sčasoma pade v težave, ki ga še pozneje vodijo v norost.


Beach je predvsem alegorija o zamišljeni svobodi. Leonardo skupaj s prijateljema potuje v neznano, ko mu nek norec pred samomorom navrže zemljevid do pozabljene obljubljene dežele. Preden skupaj odrinejo tja, zemljevid preriše in podari moškima, ki sta mu omogočila prenočišče, ampak sprva izgleda, da zemljevida niso dejansko nikoli prejeli- na drugi strani Leonardo in prijatelja (vezan par) potujejo do kraja, kjer doživijo katarzo: znajdejo se na otoku, zalivu, plaži; kjer vsi ljudje živijo v sožitju, cele dni uživajo, hrano pa dobivajo od okoliških vojakov-dilerjev, ki prekopčujejo droge. Skupnost je že kar obširna, ampak temu navzlic nove tri prišleke sprejmejo medse in začnejo se njihove počitnice, ki pa žal ne trajajo večno. Najprej se pričnejo prepirati med sabo, pozneje pa to razširijo na vso skupnost- čez nekaj časa pa med njih udari še ena katastrofa: prerisani zemljevid je našel lastnika. Prej v sožitju živeči vojaki z meščani obljubijo, da novih stanovalcev "Obale" več ne sprejmejo. In pričnejo se težave, ki jim je glavni vzrok ravno Leonardo, ki se mu sčasoma prične mešati. Tako, duševno :). Štorija vseskozi niha med slabo in povprečno zanimivo; ampak moram priznati da je kar zanimiva, sploh za prvi (in bržkone pri večini zadnji) ogled. Tudi igranje ostalih igralcev je solidno, enako režija. Najlepši pa so posnetki Plaže, ki je resnično nekaj božjega. Nekaj, kar bi imel vsak. In ravno tukaj se ločijo oboževalci in sovražniki omenjnega filma...


Vprašati se namreč morate, koliko ste suženj tehnologije in koliko bi bili pripravljeni narediti za raj, ki so ga dosegli filmski junaki. Zase vem, da bi takoj zamenjal vse tole za življenje tam, sploh s kakšnim dobrim prijateljem, da bi lahko zmerom debatirala. Okej, vprašanje je, če bi tam zdržal večno. Ker tam si, navsezadnje, zmerom na enem kraju; nikoli ne greš drugam in kljub raju svobode si prilično omejen. Odklopiš se od prijateljev, prisiljen si med neke ljudi, med katerimi ni nujno da se boš dobro počutil... tvegaš pač. Takih "človeških rezervatov" je kar nekaj, ampak večina jih je privatnih in ne dovoljuje povratka v resničnost. Ampak v zameno dobiš raj. Heh, težka odločitev- lahko pa iskreno povem, da me je kraj inspiriral in navdušil, zato film štejem med dobre. Plaža kjer se film dogaja obstaja tudi v resničnosti in ni kakšna scenografska kilusa; imenuje pa se Ko Phi Phi Lep in jo najdemo na enem izmed združkov otokov Phi Phi. Zaprmej bom kraj enkrat obiskal. Skratka, lep prostor in lep film. Na jetra mi gre le to, da so tudi glavnega igralca obravnavali kot boga, zato ga zremo skorajda v vsakem kadru in vsaki promociji omenjnega filma. Saj odigra dobro, ampak vendarle ni največja zvezda. Staž dotične namreč pripada ravno plaži.


Ocena v okviru žanra: 6.1/10

Skupna ocena: 7.1/10

http://www.imdb.com/title/tt0163978/

Ni komentarjev:

Objavite komentar