sobota, 01. avgust 2009

Battle Royale (2000)

Japonci so poseben narod. Zelo. Kaj drugega lahko rečeš o državi iz katere izvirajo bolestnosti kot so Guinea Pig, Asian Exploitation Cinema inu Big Man Japan. Ampak sredi te odbitosti je še nekaj- nekaj kar sliši na ime Battle Royale. Čeprav filmski prvenec ni ravno mojstrovina je ideja neverjetno privlačna. Neverjetno bolana. Film, katerega ogled je želja domala vsakogar, ki pozna zgodbo. Prične se s propadajočo deželo tehnologije. Japonska propada. Stopnja brezaposelnosti je presegla vse meje; starejši pa postopoma izgubljajo avtoriteto nad mladimi, ki pričnejo bojkotirati šole. Zato se starejši maščujejo- ustanovijo zbor in igro, imenovano BR Act. Ko sem prvič zrl film, si nisem mogel pomagati, da bi ne v srcu izrekel poklona. Poklona za pogum tistih, ki so to posneli. TO je dejansko film z jajci! Prikazuje igro, katere smisel je, da se med sabo pobije okoli štirideset šolarjev, najstnikov in najboljših prijateljev. Vsak dobi svoj kos orožja, ki se vrstijo od kamnov preko nožev do strelnega orožja. Postavljeni so na otok, okoli vratov pa so jim zadegane eksplozivne verižice, ki jih pobijejo, ako prestopijo označene meje na otoku. Tri dni imajo časa, tri dni in vsem bo eksplodirala verižica; ako ne ostane utripajoče zgolj eno srce.


Takega filma ne pomnim. Okej, Guinea Pig/2 (ki ga bom opisal naslednjega, za veliko pravico) je po nenavadnosti blizu; ampak preostali material BR povozi. Štorija je res izjemna in na koncu sem skorajda jokal, da je niso bolj razvili. Pomoje bi delo boljše opravil H-Wood, saj je res krivica da so liki tako plitvi in situacije tako brzinsko rešene. Hudiča, imamo razred najboljših prijateljev, ki se morajo pobiti... in to počnejo brez problema. Nekdo je nekje, včeraj prijatelj- danes sovražnik: ko ga jebe! Res me čudi da niso šli v globlji razvoj likov, temveč so ostali pri nazadnjaško Japonskem. Družbena stiska, sociološka in psihološka vprašanja+ iskanje človečnosti kar bije iz filma; res bedno potemtakem, da niso najeli kakšnega nadarjenega scenarista, da bi v film vnesel več razmišljanja. Celo Battle Royale strip je vseboval več razmišljanja in človečnosti. No, če sem že omenil strip- ta ima hudo dober art in preko 3000 strani (razdeljen je v petnajst zvezkov). V Japonski tradiciji mang je črno-bel, a je preklemano oseben in odrasel. Kolikor vem ima zaradi nasilnih in posebej eksploracijskih prizorov celo cenzuro. Bom v naslednji prispevek nalepil par sličic, da dobite vtis. Ker so liki tako bledi je štorija in film povprečen slasher, kjer večinoma zreš klanje. Začetek, kjer razložijo zgodovino glavnega lika; ter del kjer povedo pravila igre- tisto je super in ekstremno dobro gledljivo. Pozneje pa v litrih krvi in nasilja vse nekam razvodeni. Šur, še vedno so tu sošolci in prijatelji; neverjetno karizmatičen zmagovalec prejšnjega BR-Acta ter oseba, ki se je na tekmovanje prijavila iz zabave! Mešanica likov je prijetna, a žal premalo raznolika. Ves čas sem se spraševal kje so razredni šaljivci, zgube, štortniki ipede, ki jih srečamo v domala vsakem normalem razredu. Kot zaključek bi rad povedal, da si film zagotovo zasluži ogled. Je prijetena mešanica grozljivke in trilerja, pomešana z zares izjemno zamišljeno tematiko- moje grajanje je zgolj na rovaš izgubljenega potenciala. Ker toliko kot ga ima BR-Act ga imajo resnično redki filmi.

Hello, everyone in Class B! You are the lucky class chosen for this year's Battle Royale! Congratulations! Now, I'm going to explain the rules for you. Listen well to fight right and with gusto. You are on a deserted island that looks like this! It's about 10 kilometers around but we evacuated everyone, so it's empty! The island's divided into many zones. Every six hours, your teacher'll broadcast updates about which zones are becoming danger zones. If you're in those zones, you should leave quickly...because the danger is... Boooom. OK, about the necklaces you're wearing: They're 100% waterproof and shockproof...and permanent. It monitors your pulse, informing us of your location and movements. So if you linger in a danger zone, or cause trouble, we can identify you and transmit radio waves that trigger an alarm and boom! It explodes! If you try to rip it off, it explodes too, so promise not to do that, okay? Oh, I forgot one important thing. There's a time limit on this game! 3 days. If we haven't got a winner after 3 days...all the necklaces automatically explode! And no-one wins. As long as we're here, let's fight hard so that doesn't happen! You'll leave the room one by one, but first you get a kit. Inside is food and water, a map and a compass, a flashlight and a weapon. So check it out later, OK? The girls might need personal items so you can all take them. Each weapon is different. Not just guns and knives, either. It's random, so maybe you'll get lucky, maybe not. It eliminates natural advantages.


Ocena v okviru žanra: 8.0/10

Skupna ocena: 6.5/10

http://www.imdb.com/title/tt0266308

Ni komentarjev:

Objavite komentar