nedelja, 26. julij 2009

Jurassic Park (1993)

Zadnjič sva s kolegom Markom razpravljala o najljubših filmih iz otroštva. Po parih nesoglasjih, sva naposled našla skupno besedo- Jurski park. Veste, skorajda vsak moški potomec ima v otroštvu različne sanje... nekatere so prizemljene, druge bivajo v vesolju: vsak izmed nas pa je oboževal dinozavre. Težko pojasnim zakaj tako je, ampak fakt je, da tako pač je. Sicer z leti zanimanje mineva, pozabiš na dinozavre in filme o njih; sčasoma celo pozabiš vrste dinozavrov... a Jurskega parka zares ne pozabiš nikoli.


Ko imaš na nekaj lep spomin iz otroštva to velikokrat prikazuješ v presežkih, obenem pa na stvar ne zmoreš več gledati kritično objektivno. Bom povedal naravnost- ne maram, ko se ta film prikazuje kot nek mimohoden projekt, ki ni imel vpliva na svet filmov. Jurski park je imel ogromen vpliv na filme- kot prvo je raztural z učinki. Kot je pred sto leti pisal Lovecraft: V življenju še nisem videl, da bi bilo na kakem filmskem platnu življenje tako živo dihalo iz slike. Dinozavri so bili tam - srepeli so in grizli in grizli in srepeli. Čeprav je filem kilometre od realističnih je vse dogajanje prikazano tako realno, da kljub desetletju po prvem ogledu pomnim grozo, ki se je v meni nabirala, ko se na sceni prvi pojavi slavni tiranozaver. Takrat je bil to presežek, dandanes pa ga kakšen King Kong (režiserja Petra Jacksona, seveda) inu Transformerji (drugače precej slab film; tako izvirnik kot nadaljevanje) presežejo. Res je, tehnologija je napredovala, obenem pa je delala zgolj na blišču- medtem ko so surovo realistične podobe izginile. Transformerji 2, ki ga nekateri ljudje štejejo kot presežek filmografije, so res bolj na nivoju, obenem pa so umetno neprepričljivi in vzdušno;slikovno pusti. Jurski park je tudi tukaj presežek- in ako vam kdo reče, da so Transformerji prelomni mu pred nos zalučajte ta film, ki je izšel desetletje in pol pred njim.


Tukaj pa je tudi razlog, da je Jurski Park dober film. Ker je predvsem triler, ne razvijanka likov (ti so enoplastni in preprosti). In triler uspe- bolj kot v sorodnih filmih. Navsezadnje sorodni "Pošastni" filmi govorijo o zlobi iz vsečrnine, ki Zemljo napadejo iz različnih razlogov: v JP pa je pošast ustvaril človek. Nakar ga je ta usekala nazaj dvojno, trojno in ga je sekljala, dokler ni svojega otroka pustil samega. Jurassic Park govori o genskih mojstrih, znanstvenikih, ki s posebnimi metodami izluščijo DNK dinozavrov iz fosilnih komarjevih bodal. S tem križajo žabe in uspe jim poustvariti dinozavre- take prave. Vse skupaj zalučajo v kvazi zabavišči park nedvoumno poimenoval Jurassic Park in pred odprtjem na ogled povabijo množico vplivnih in znanih raziskovalcev/znanstvenikov; med njimi glavnega igralca (dobričina) Alana. Osebno mi je bil ta precej beden, zato sem raje gledal prizore z Ianom, ki je res kralj, heh. Dalje- po kratkih zapletih gre vse v kurac in dinozavri pobegnejo, par ogledovalcev pa je ravno sredi parka; kamor so tirnično potovali z avtomobilom. Sprva orginalni avtor parka meni, da bo vse uspelo ostati pod nadzorom; a ko se tisti zunaj spogledajo iz oči v oči s tiranozavrom ki, za nameček, stoji zunaj kletke, se ve da nič ne bo tako, kot se zdi. Prične se preživetvena bitka, ki je sila podobna že omenjenim predstavnikom "Pošastnega" filma, ki je bil na vrhuncu v petdesetih.

Jurassic Park, ki je pozneje fasal dve nadaljevanji (baje kmalu še tretjo), je bil hudo uspešen film. Režiser Spielberg je ujel spretno vejo oglaševanja in posledično je JP eden najuspešnejših filmov. Nadaljevanji sta slabši tako kvalitetno kot prodajno- a popolnost se pač težko ponovno doseže. Zdaj pa, ne da je Jurassic Park popoln film. Dejal sem že, karakterji so grozljivo enoplastni in scenarij ima hude luknje... nekoga bo to odvrnilo od ogleda. Ampak menim, da Jurski park ni nikoli hotel biti te vrste film- je viziualna in zvočna milina za naše čute, akcijska-triler poslastica, začetnik uporabe CGI sistema... obenem pa film, ki ga bomo zmerom polnili vsi, ki smo ga gledali. Malo je filmov, ki so imeli takšen vpliv name, Marka in tisoč ostalih: ravno zato pa je vreden toliko spoštovanja.

Ocena v okviru žanra: 8.0/10

Skupna ocena: 8.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0107290/

1 komentar: