nedelja, 12. julij 2009

Unbreakable (2000)

Are you ready for the truth?

Nezlomljivi so akcijska drama režiserja, ki sem ga nekoč nadvse spoštoval, dandanes pa njegovo ime domala pozabil. Razlog je režiserjevo počivanje na lovrikah in (ne)dostava ničesar filmsko prelomnega. Ampak vsem zameram bi moral biti nadvse sarkastičen ali zamerljiv, da bi človeku oporekal dvoje mojstrovin- omenjenih Nezlomljivih in Šestega čuta. Seveda to ni celoten opus njegovega dela, saj je predhodno izdal še Praying with Anger ter Wide Awake, ki si ju osebno še nisem ogledal. Po Šestem čutu je posnel tudi surealistično dramo Znamenja in pravljico Dekle v Vodi; obenem pa na dušo pihal s posebne vrste moralko Dogodek. Trenutno ima v produkciji film Last Airbender, razmišlja pa o (prosim ne) Unbreakable 2, ki jih kani izdati leta dvanajst. Nezavidljiva številka solidnih, povprečnih in čisto bednih projektov, torej- a ker so Nezlomljivi eden izmed mojih personalnih all-time-favorite filmov se mi zdi nadvse primerno, da ga širše vpogledam.


Štorija, kakorkoli preprosta že je, govori o stripovskih junakih. No, vsaj prične se tako. Invalid, ki se predstavi kot Elijah Price strogo veruje v obstoj stripovsko črno-belega nadčloveka; zato vso svojo življenje usmeri v slednjega iskanje. Nekega dne se (ne?)naključno sreča z Davidom, ki je sprva skeptičen; niz dogodkov pa ga pričenja prepričevati, da je štorija nemara resnična. Da je ravno on fiktivni stripovski odrešenik, ki bo (z)lomil zlobneže. Ko dobi še zadnje dokaze pa ga zanima, kako bo odslej izgledalo njegovo življenje. In takrat poči; pred očmi se nam odvrti eden najboljših filmskih obratov- obrat, ki izgleda tako preprost, a na koncu je tako kakovosten in presenetljiv. Enako je s preostalim dogajanjem in razvojem likov. Vse je na svojem mestu in resnično je videti, da je M.N. ob režiranju in pisanju filmskega scenarija nadvse užival. Je pa to žal eden izmed tistih filmov, o katerih se stežka razpišeš. Preprosto rečeno- Nezlomljivi so film, ki ga preprosto morate videti, da boste razumeli navdušenje ostalih, ki so si ga ogledali pred vami. O filmu ne gre pisati esejev, temveč lahko vse strneš v preprosto besedo: Ava.

Now that we know who you are... I know who I am. I'm not a mistake! It all makes sense. In a comic, you know how you can tell who the arch-villain's going to be? He's the exact opposite of the hero, and most time's they're friends, like you and me. I should've known way back when. You know why, David? Because of the kids. They called me Mr. Glass.


Ocena v okviru žanra: 8.0/10
Skupna ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar