sobota, 25. julij 2009

Rocky Balboa (2006)

Kot sem dejal v enem izmed prejšnjih zapisov je Rocky preprosto eden najboljših filmov vseh časov. Je lik, kultna ikona, ki je presegel vse meje filmskega sveta in postal prispodoba upanja in truda za dosego življenskih ciljev. Kot je znano je prvenec nasledila množica bolj ali manj uspešnih filmov, ki so bili kronološko označeni s ciframi 2-5, dokler ni Rocky Balboa (zaenkrat poslednji del sage) leta 06 številčenje zavrgel in kot naslov dodal priimek osrednjega lika.

Številnim ljubiteljem serije slednje ni bilo pogodu, a so temu navzlic priznali, da je film dober. Da je presežek. Da vrne Sylvester Stallona med velikane H-wooda, obenem pa vpiše med najboljše igralce vseh časov. A Rocky Balboa ni več štorija o rasti, posameznikovi in tvoji. Je bolj poklon življenju kot boksu, kot so ga poznali prejšnji deli. Zdaj je ta šport pokvarjen in apnast. Oduren. Sumljive odločitve sodnikov, ki domala na vsakem obračunu izgledajo podkupljeni (kar oglejte si kakšen obračun, vse skupaj je resnično postala žalost), ker več točk dajo nekomu, ki je občutno slabši in izgubi. Zakaj? Ker se je boljše branil. Boljše kontriral. In podobne bedastoče. Pa mi povejte- kaj je bolj pomembno, da si boljši v vseh pogledih- ali da si v nekaterih pogledih soliden in dostojen nasprotnik? Boks ni več to, kar je bil: to je praktično edini fakt, ki ga lahko povemo kot zaključek. Ravno zato Rocky ni čakal na rezultate.
Ko z nasprotnikom končata se spoka iz ringa, zahvaljajoč za odličen obračun. Na sodnika ne čaka- ker ve, da to ni več pristno. Niti pomembno; svetu je dokazal, tko kot Rocky kot Stallone, da se je vrnil in da nikoli ni prepozno. Poklon življenju, poklon liku, poklon človeku, poklon športu, kot je nekoč obstajal. Vse je tako popolno. Zaključen krog in Stallone to jasno nakaže. Od enke do šestice je bila dolga pot, Rocky se je razvijal; pristal na vrhu, kasneje ponovno na dnu... bojeval se je na ulici (ker boks ni bil več boks, peti del mi je kljub manjku zaključnega boja v areni zelo dober), v ringu, pametoval je in bil smešen. S šestico obišče kraje, ki so ga zaznamovali. Ki so mu spremenili življenje. Ne trenira več tako, kot je nekoč; ne najde več volje. Stallone je vedno slovel kot igralec ki ne zmore kazati čustev, tukaj pa so jasno prikazana. Otožen je, žalosten in depresiven, čeravno se na zunaj kaže moder in umirjen. Kaj bi bil umirjen, ko pa njegova duša prebiva drugje. Ne med miroljubnimi starčki, kamor ga je naposled zaneslo- temveč v ring, med udarce in zlobo, ki ta šport preveva. Zato se odloči, da sprejme izziv prvaka, Dixona, in zato se mu na koncu zahvali. Ker ni želel zmagati, temveč se zgolj tepsti. Slednji, Dixon, je pomoje namenoma prikazan tako, kot pač je. Neusmiljen, siv in dolgočasen črnec, ki mu je edini smisel da nekomu, ki mu skuša vzeti slavo (Rocky; podobno kot v R5) razbije gobec in dokaže svetu, da je ON najboljši. Ima trideset zmag, nič porazov- ljudje pa še vedno bolj spoštujejo neko starino, ki bi morala biti preteklost. Da je izzval Rockya je bilo njegovo življensko poslanstvo. Človek je sicer upodobljen precej "superjunaško", brez konkretnih motivov in človečnosti (slednjo dobi komaj proti koncu), ampak je njegov lik tako univerzalen, tako popoln Rocky univerzumu, da je za slavnim Apollom nemara najboljši nasprotnik. Ves film je hudo čustveno nabit, sploh za tiste, ki smo gledali prejšnje dele. Prizor v klavnici... milina. Prizor vrnitve domov... lepota. In tako dalje, in tako dalje.
Do konca, kjer sem za trenutek v junakovih očeh videl, da mu je žal, da je bil tako dober. Žal mu je bilo, da je tako dobro konkuriral Dixonu. Sedaj bo spet popularen in zasluženemu prvaku bo spet jemal slavo. Resnično dober zaključek- ki ga dopolni konec z ljudmi, ki tekajo po stopnicah, kot je to zmerom počel Rocky. Tako je Stallone svoj lik dokončno iztrgal iz filmskih rol in ljudstvu dal legendo. Film Rocky Balboa pa je eden izmed najboljših, zgolj za pikico slabši od izvirnika.

Hvala.

Ocena v okviru žanra: 8.9/10

Skupna ocena: 8.9/10

http://www.imdb.com/title/tt0479143/

Ni komentarjev:

Objavite komentar