torek, 14. julij 2009

Rocky (1976)

So filmi, ki povprečnega igralca okronajo za nadpovrečnega. In so filmi, ki igralca izstrelijo med nesmrtne. Takšni manever je Stallone izvedel s filmom Rocky, režiserja Johna Avildsena. Mnogo ljudi nima pojma, kakšen vpliv ima ta film- večina jih misli, da gre za ozkogledo akcijado. A taki si filma še niso ogledali, ali pa ga niso razumeli. Rocky je preprosto rečeno eden najboljših filmov našega časa in je inspiracija vsakomur, ki ve, da bo v dosego ciljev moral vložiti trud.


Rocky je kultna ikona filmografije in eden najbolj smiselno zgrajenih filmskih likov. Je načeloma hudomušen moški nizkega statusa, ki boksa v lokalnih beznicah in živi svojo sivo, dolgočasno življenje. Nekje v danem trenutku dobi možnost, da se spoprime z lokalnim boksarskih prvakom- Apollom; ki mu seveda nakaže svoje sposobnosti; Rocky pa kljub navadi življenja v podrejenem stanju prične z vadbo, da bi prvaka spravil na kolena. Prav ti prizori "vadbe" so skozi leta postali kultni prizor, kultni filmski izsek (vsak naslednji Rocky je vseboval par takšnih sekvenc) in vodilo tisočim ljudem, ki v svetu, ki zlagoma več daje zgolj na prvake, ne na tiste, ki si to šele obetajo postati. Vmes je seveda ljubezenska zgodbica z enako (pod)povprečno žensko, kar ustreza statu Rockya; obenem pa je edini lik v seriji, ki zmore videti lepote tega dekleta. Zakaj jih drugi ne mi, če sem pošten, nikoli ni bilo jasno- saj mi je igralka Adrianna 'Adrian' Pennino v prvencu simpatična. Okej, v začetnem prizoru, kjer dela v trgovini sicer ne; ampak na drsališču pa je (zri sliko) res ljubka. Ampak kakorkoli, ljubezenska štorija ni nikakor nadrejena preostali... Rocky bo vedno življenja polna alegorija, ki jo bodo spoštovale vse generacije. Skozi leta je prestal mnoge podobe, postajal je parodija na družbo, kritika življenskega sistema; a nikoli, res nikoli, ni izgubil svojega smisla- smisla višje luči, ki nam kaže, da je pot k uspehu navzgor, da se je za dosego dotičnih treba truditi in da je življenje vse prej kot lahko- a vedno ostane toliko lepega, da je živeti v obupu potrata časa in prostora. Je eden izmed tistih filmov, po ogledu katerega se počutiš dobro in je film, ki kaže smernice do boljšega sveta. Zasluženo mesto med najboljšimi, torej.

Ah come on, Adrian, it's true. I was nobody. But that don't matter either, you know? 'Cause I was thinkin', it really don't matter if I lose this fight. It really don't matter if this guy opens my head, either. 'Cause all I wanna do is go the distance. Nobody's ever gone the distance with Creed, and if I can go that distance, you see, and that bell rings and I'm still standin', I'm gonna know for the first time in my life, see, that I weren't just another bum from the neighborhood.


Ocena v okviru žanra: 9.0/10
Skupna ocena: 9.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar