sreda, 29. julij 2009

Rambo (2008)

Se spomnite parodijodičnega prizora iz Hot Shots!:Part Deux, kjer glavni lik strelja vse kar je vidno/nevidno, spodaj pa se prikazuje števec mrtvih in na koncu razglasi, da je Hot Shots najbolj krvav film vseh časov. No, z dnevom izida novega filma Rambo je ta števec neveljaven, saj vso krvavost HSjev potroji.


Štorija Rambu priteče in je dostojno kruta njegovi maniri. Ampak preden opišem štorijo najnovejšega dela se mi zdi pomembno, da predstavim tudi prejšnje dele. Zakaj? Ker jih ljudje jemljejo tako mimo, mislijo da gre za preproste akcijade (ok, saj delček slednje trditve je resničen) ter Rambovo persono vidijo v utesnjenem akcijskem junaku- brez podlage in hrbtenice. Pa ni ravno tako... Okej, sicer ni ravno Andy Dufresne, ampak Rambo ima razloge da je tak: ključen njegovemu razvoju pa je predvsem prvi, otvoritveni (in sam sebi najboljši) del. Ta Rambota spremlja ob vrnitvi v rodno deželo, kamor je bil potisnjen po koncu Vietnamske vojne. Poslan je bil v ZDA, kjer bi moral biti sprejet kot junak- a zgodi se ravno nasprotno. Okoliški šerif mu spakira kufre in ga vrže iz mesta. Ko sem Rambo brezbrižno vrne, ga prvi zadega v ječo; odkoder Rambo pobegne in se skrije v bližnjem gozdu, kjer se kasneje odvija ves film. Gre za zgodbo o zapostavljenem vojaku, kateremu nikdo ne izpriča slave, ki si jo zasluži: čeravno si je ne želi, temveč ga silijo v novo vojno. Sometimes I wake up and I don't know where I am. And I don't talk to anybody. Sometimes a day. Sometimes a week. Can't put it out of my mind. Nadaljevanje govori o povratku v Vietnam, kjer bi popravil zgrešene napake svojega naroda in rešil skupino talcev. Ko jih odkrije, mu nadrejeni ukažejo naj se vrne- naj jih ne reši. Takrat vzame vse v svoje roke... film je vseboval še več akcije, vsilili so mu ljubezenske prizore (in jih odstranili na enega najbolj nenavadnih in nenadnih načinov) in ga znova moralno podpihnili. V tretjem filmu, Rambo 3, spremljamo junaka na reševalni misiji, da bi osvobodil svojega edinega še živečega prijatelja: obenem pa se vojskoval na (!) strani islamskih fundamentalistov. Film je bil soliden, čeprav ni bil popularen, ker rulja ni popolnoma dojela ozadja zgodbe- po drugi strani pa je danes štorialno precej šepav (prejšnja dva sta boljša) in posledično nemara najslabši del serije. Vse skupaj je Sylvester Stallona zgolj še utrdilo na položaju omiljenih igralcev, kamor ga je postavila vloga njegovega najboljšega filma Rocky.


In potem je naenkrat prišel četrti del. Kar tako. Napovedali so ga, posneli in izdali; nobeden pa se ni prav zavedel, da je film dejansko izšel. Film je odgovarjal junaku prvenca, tihi senci, ki preži med nami. Potem pa je, ko so se kritiki prebudili, počilo. Stallone je znova zmagal. Že drugič v zadnjem času. Najprej je ubil z Rocky Balboa, sedaj pa se vrnil in dostojno oživel še Ramba. Res sem vesel, da mu zadnja leta tako lepo tečejo. Ampak morate nekaj razumeti- Rambo je zdaj tipičen Američan in je na strani dobrih. Pobija, ker se slabim (zajamejo neko mirovno skupino, Rambo jih rešuje in maščuje) dogaja slabo in tega ne prenese. A najprej je kljub temu malce zadržan. V svojem življenju je že preveč moril in nasilja več ne prenese. Nekaj deset minut se čaka (film je drugače precej kratek, domala prekratek) čaka, da se vrne v svoje normalno stanje... stanje izurjenega vojaka, kjer pobija vse kar leze in gre. Dobesedno. In krvavo. Tako krvavo, da bi morali za ta film uvesti novo starostno oznako- ne le, da so ljudje pobiti. Ljudje so razkosani, razpadli, razmesarjeni, mučeni... vse česa se vojni filmi otepajo, je tukaj nazorno pokazano. Zato pa film raztura- ne le da je akcijska poslastica s solidno štorijo; gre za adrenalinski spust, ki te drži v primežu od prve do poslednje sekunde; kasneje pa ogleda ne obžaluješ. Ne gre za čisti masterpiece, saj je štorija kljub Rambo-zadoščenju preveč preprosta, naivna in prvožogalna. Tak je Rambo in svet, ki ga je ta film ustvaril. Ni tipka morlka, temveč neusmiljena akcijada. Kdor bo šel v film s pravimi pričakovanji, bo užival. Drugi boste razočarani. Tako to pač gre.


Ocena v okviru žanra: 7.7/10

Skupna ocena: 5.9/10

http://www.imdb.com/title/tt0462499/

Ni komentarjev:

Objavite komentar