sreda, 29. julij 2009

Poklon Davidu Fincherju

David Fincher mi je eden izmed najboljših režiserjev, zato mu danes izrekam moj poklon. Raztural je praktično z vsakim filmom, edino zadnji The Curious Case of Benjamin Button mi ni preveč dogajal. Ampak s tem ne trdim, da ni presežek scenografije in režije- temveč da me je razočaral štorialno. Dalj časa je v različnih filmskih obrteh, dokler se ni končno preizkusil kot režiser in direktor filmografije. Najprej je posnel film The Beat of the Live Drum, ki je muziični film (še nisem gledal, ker me tematika ne zanima), ki ima neprepoznavnosti navzlic visoke ocene. Po Beat of the Live Drum je izdal dokumentarec o Maddoni; nakar je prvič zakorakal med prave filme- režiral in direktoval je namreč filmu Alien 3. Med gledalci je to sicer najmanj (o)cenjen del franšize, akoravno je režisersko povsem na nivoju. Po Alienu je izdajal še več glasbenih filmov, dokumentarcev- dokler ni leta 1995, ko si je dodobra nabral režiserskih sposobnosti, razbil svet znane kinematografije: izšel je namreč Se7en, film, kateremu žanrsko ni enakega (Saw se trudi, ampak verjemite- Se7en je nivoje višje).


V Se7en sta nastopila Brad Pitt (njegova najboljša vloga) in Morgan Freeman in sicer v vlogi dueta policistov, ki sta lovila očigledno blaznega psihopata, ki je žrtve pobijal po Bibličnih sedmih smrtnih grehih. Morilčev master-piece se razkrije proti koncu, ki je gotovo eden najboljših vseh časov. Se7en je navdušil in Fincher je postal priznan, a njegova režiserska kariera je malce zastarala. Med Se7en in Fight Club (njegov naslednji prelomnik) je izdal zgolj nepomembni The Game. No, Fight Club je upravičeno štet med dvajsetak najboljših filmov, saj gre za izjemni triler, v katerem ponovno nastopi Brad Pitt; govori pa o nesrečniku, ki skupaj s kolegom ustanovi Fight Club; undergrund pretepaški klub, ki preraste v teroristično organizacijo + tega ni nič, kot se zdi. Se7en in Fight Club sta žanrska presežka in si zagotovo zaslužita ogled.

Po FC je ponovno snemal glasbene dokumentarce, dokler ni leta 02 izgotovil Sobe za Paniko; meni osebno hudo dobrega trilerja... a vseh gledavcev žal ni navdušil, zato je film naspol pozabljen. Škoda, ker dejansko sta suspenz in zgodba nivojsko kvalitetna. Bolj popularna sta Zodiac, ki je njegov povratek med filme o serijskih morilcih in prej navedena Nenavadna Benjaminova Štorija. Sedaj Fincher snema film o ustanoviteljih portala Facebook, poimenovan Social Network.


Zdaj, Fincher ni nek kvantitativno kakovosten, temveč kvalitativno. Posnel je 20 filmov, od tega je več kot polovica glasbenih. Iskreno pa lahko priporočam Se7en, Fight Club, Panic Room in Zodiac. Ti so mi neverjetno dogajali in vsaksebi je razlog, da mi je Fincher kralj. Upam da kdaj dostavi še kakšno serijsko-morilsko štorijo, kajti v vlogi režiserja teh se očigledno znajde najbolj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar