sobota, 11. julij 2009

He Got Game (1998)

Košarkarskih filmov ne obvladam kaj prida; nekoč zdavnaj sem is ogledal par dokumentarcev, en nepoznan igrani film inu družinski komediji Like Mike. Nič kaj dobrega in zapomljivega potemtakem, ampak včeraj sem temu navzlic zrl film, ki mi bo v spominu ostal še nemalo časa. To je 'He Got Game' režiserja Spike Lee in v katerem prepričljivo nastopita Denzel Washington in njegov filmski sin Ray Allen.

Let me tell you something son, you get that hatred out your heart, or you'll end up just another nigga, like your father.

Štorija je klasična žalostna pripoved o getu in nadarjenem pobiču, ki se uspe iz njega prebiti na pot slavnih- tokrat s izjemnim igranjem košarke. Takšna usoda doleti Jesusa ki ravnokar končuje srednjo šolo in stoji pred razpelom fakultet, ki se potegujejo zanj. Nekatere mu obljubljajo slavo, druge denar... ena izmed zakotnih pa skorajda ničesar; ampak si temu navzlic Jesusa trmasto želi k sebi. V ta namen iz državne ječe osvobodijo Jesusovega očeta in mu naložijo nalogo, da sina prepriča za vpis v njihovo fakulteto. To bo vse prej kot lahko delo, saj je Denzel obtožen umora žene, Jesusove matere- slednji pa ga sovraži (tudi zaradi drugih krivic). Takšen je torej razlog za dramo in prepire, ki jih upodobijo glavni igralci (ki jih velja pohvaliti). On vodi igro je le še eden izmed filmov, ki stavi na motiv odrešujočega otroka, slabega očeta in težkega življenja. Všeč mi je, da film ne skuša prikazati očeta kot dobrega moža, ki matere sploh ni ubil, temveč je zgolj wrong-place-at-wrong-time. Izdelek je precej bolj neposreden, hitrejši in, navsezadnje, resničnejši.

- Has God forgiven you for killing my mother?
I pray that he has, Son. I believe he has. When will you?

Ob pisanju zgornjega opisa pa sem se zavedel še ene stvari- so filmi o katerih lahko razglabljaš ure in so filmi, ob katerih ostaneš prazen, brez besed in zmožnosti nadaljne debate. He Got Game je predstavnik slednjih, a to nikakor ne zniža splošne kvalitete. Je pozitivno naravnan negativen film (kakorkoli čudno se to že sliši) in prava košarkarska drama, ki bo navdušila vsakega ljubitelja športa... še najbolj pa tiste, ki se bodo z glavnim likom uspele poistovetiti. Ocena bi bila zlahka še boljša, a na samem koncu se film ne uspe izogniti vsem klišejem, niti ni žanrski presežek, zategadelj je ocena takšna, kot pač je.

Ocena v okviru žanra: 6.0/10

Skupna ocena: 6.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0124718/

Ni komentarjev:

Objavite komentar