nedelja, 26. julij 2009

Bowling for Columbine (2002)

Zadnjič sem si ogledal film, ki ni ne drama, ne grozljivka, niti komedija ali akcijada. Ampak temu navzlic na nek način pripada vsakemu izmed teh žanrov. Film Bovling za Columbine režiserja Michaela Morra, ki se na šaljiv in obrekljiv način poloti resnih tem; vse pa imajo skupno stičišče:"pravico do strelnega orožja". Vsega skupaj se Morre loti na poseben način... prične s svojimi mladimi leti in skozi svoje otroštvo prikazuje, da tudi sam ni drugačen. Da Amerika ni varna, kakorkoli že obrneš. Prebivalcev je 280. milijonov in skorajda vsaka družina si lasti strelno orožje- kar pa ne prinaša miru. Zakaj je v državah, kjer orožje ni legalizirano, manj kriminala? Manj umorov? Film se zavrti okoli nekaj šokantnih tem; začenši z gimnazijo Columbine, kjer je dvojec brez krčmarja jel pobiti ogromno sošolcev. Dotični šolski pokol je eden izmed najbolj tragičnih dogodkov v ZDA in je celokupno znan pod nadimkom Columbine High School Massacre. Le da to ni vse- to je zgolj ena zgodba. Naslednje govorijo o fantu, ki si po priročniku naredi domačo bombo, o šestletniku ki umori vrstnico, o fantu, ki so mu maloprodajne krogle vzele dar hoje... in tako dalje, in tako dalje. Film na šaljiv in rahlo satiričen način prikazuje resne teme, ki pozneje v filmu doživijo resno obravnavo. Michael Moore obvlada in zame je to njegov najboljši filem.

You don't need no gun control. You know what you need? We need some bullet control. We need to control the bullets. I think all bullets should cost $5,000. You know why? If a bullet cost $5,000 there'd be no more innocent bystanders. Every time somebody get shot "Dang, you must of did somethin'! Shit, they put 50,000 dollars wort of bullets in his ass!" And people would think before they killed somebody if a bullet cost $5,000. "Man, I would blow your fuckin' head off... if I could *afford* it! I'm a get me another job, I'm a start saving some money, then you a dead man!"

"In bistvo vsega mi je povedal 4 letni otrok, drugače moj brat, ko je po nekih konfliktih vrgel igračo v malo mačko in smo se vsi drli na njega ko se je smejal naprej... potem pa je padel v jok da so vsi prijazni do mačk, a nikoli do njega."- Posthuman, Streljanje na Finski šoli

Ocena v okviru žanra: 8.5/10

Skupna ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar