ponedeljek, 29. junij 2009

Knowing (2009)

Knowing je zadnje dni eden najbolj debatiranih filmov, predvsem sled približevanja sodnega dne, katerega sem pobliže pogledal v tem zapisu. Sicer z datumom 1.12.2012 film ne eksperimentira (vnese svojo točko konca), a temu navzlic si z raznimi teorijami 2012 deli več kot zgolj idejo.
Napoved (kakor so filem prevedli) se prične z kratko štorijo o dekletu, ki ob obletnici ustanovitve šole na list papirja nakraca ogromno cifer; nakar petdeset let kasneje ta list prejme sin družine Koestler v okviru nekakšne spominske slovestnosti. Po prebranem posumi da cifre skrivajo neko shemo, sistematično urejenost- kar pozneje dokaže njegov oče, ki ga upodablja Nicolas Cage. Cifre so namreč zaporedja vseh večjih nesreč, ki so zahtevala smrtne žrtve- a problem nastane ko Kletka ugotovi, da trije datumi še niso izpolnjeni- eden izmed njih pa nosi nedvoumno število žrtev: vsi. Tako se prične razvijati zmeda v osrednjih likih, ki jo dodatno popestri par posameznikov v črnem, ki Calebu neprestano sledijo- njihovih resničnih namenov pa ne pozna noben. Štorija je torej okvirno zanimiva, poglabljal pa se vanjo ne bom, saj se bojim razkriti preveč- z odličnimi zasuki je namreč lahko vzor ostalim scenaristom, ki se vseskozi trudijo ustvariti kakovostno apokalipso.

Največ skrbi gledalcem povzroča nezanesljivi igralec Nicolas Cage- ampak naj vas kojci pomirim; Niko odigra spodobno. Verjetno je krivo dejstvo, da prvič v življenju nima pojma kaj bi storil; zaradi česa nima standarnega pogleda, češ vse je pod nadzorom. Ampak temu navzlic ni odigral nadpovprečno, saj so ostali liki precej prepričljivejši- v njihovih očeh namreč zreš strah in žalost, kar pri ravnodušnem Nikotu ne morem dejati. Žal. Na enako spodobnem nivoju so tudi posebni učinki, ki jih je zgolj prgišče; nemara največja napaka pa je, da so vse razkrili že v trailerju. Kdorkoli si je slednjega ogledal je milorečeno zajebal situacijo, saj so mu najrazburljivejši trenutki (z izjemo konca) prihranjeni. Za nezahtevnega gledalca bo Knowing malodane prfekten, za zahtevnejše pa soliden. V vsakem primeru pa si zasluži vašo pozornost.
Ocena v okviru žanra: 7.8/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar