sobota, 27. junij 2009

Deep Blue Sea (1999)

Yeah, nova cheap-ijada, ob kateri sem se zabaval kot že dolgo ne. Očigledno so filmi z morskimi psi res zadnji kakovostni B-filmi. No, tale se prve pol ure trudi biti resen; nakar eksplodira v veličastno b-zadevo, ki (skuša) posnema(ti) nemara največji presežnik žanra Shark Attack 3: Megalodon (2002). Naj povem vnaprej: wikipedia film označuje kot 1999 science fiction thriller film, ampak kdorkoli bo to od njega pričakoval, bo hudo razočaran. Globoka modrina je resen film, ki izpade ne-resen; a niti v najslabšem primeru, ga ne moremo označiti za sci-fi ali triler. Zakaj?
Vidika sta dva, štorija in posebni učinki. Prva govori o skupinici znanstvenikov (in črnim kuharjem), ki na morskih psih opravlja raziskave, dokler jim ne uspe ustvariti nadgrajenega morskega psa (oziroma treh takih), ki ima človeško pamet. Po prvi nesreči z ulovljenim psom, zadivja nevihta, nakar se posadka ujeta v neki podmorski raziskovalni postaji rešuje na površje; vseskozi pod grožnjo človeških morskih psov. Reševanje je sila posrečeno, kar je zasluga raznolikih likov. Črnski kuhar je prvi, ki uspe ubiti psa, ker mu je dotični ubil papigo. Seveda. Zraven je glavni lik, ki glavni postane na sredini, pred tem pa to vlogo zastopi Samuel L. Jackson. Slednji odide v trenutku, ko bi to najmanj pričakovali- nakar vodja postane prej omenjeni Thomas Jane, ki je resnično posrečno upodobljen. Predvsem prvo eno uro, ko izvaja take manevre (brezvezno metanje po tleh, da izpade bolj epsko), da sem se rolal od smeha. Vsa ekipa je odlična in z užitkom zreš njihovo grozo (ki je ne bi mogli slabše prikazati) in se smejiš njihovim nenavadnim pojavam. Tako moč ima ta filmski žanr- hoče biti resen, a mu (ne)samovoljno to ne uspeva. Še sreča; saj bi bili v nasprotnem primeru oškodovani za par izjemnih filmov.
Aja, učinki? Resnično smešni in nerealistični. Krvavljenje je prikazano kot izlivi kečapa iz telesnih odprtin, morski psi so hecno animirani; njihovi manevri pa, hja, nerealistični. Vsi učinki izgledajo kot da bi prišli iz leta 1950, ne pa iz 99, ko so film dejansko posneli. Osebno mi je Globoka modrina resnično dogajala, nekomu drugemu (ki ne vidi smisla v nesmislu in mu b-filmi niso smešni) pa ne bo. Kakorkoli, če ste med prvimi, si oglejte tale trailer in si oglejte tudi dotični film, ker je še kvalitetnejši. No, manj kvaliteten. Kar je boljše zgolj v tem primeru.
Ocena v okviru žanra: 8.0/10

Skupna ocena: 3.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar