nedelja, 03. maj 2009

Visitor Q (2001)

Velik del prebivalstva, ki z Japonskimi filmi nimajo veliko stika bi Obiskovalca Q po prvih parih prizorih razglasila za nesmiseln film, kjer ne manjka nazornih seksualnih in nasilnih vsebin. Enak komentar bi, k nalepki 18+, pripisala tudi organizacija za določanje primerne starostne meje za ogled filma. Tisti, ki so nekako vajeni prizorov, ki jih rada prikazuje Japonska filmografija, pa bi filmu dali priložnost. Bodo nagrajeni?

Da in ne. Čeprav se za ozadjem skriva poučen družbeni nauk, se gledalec ne more znebiti občutka, da bi avtor filma, Takashi Miike, do takšnega zaključka in nauka moral priti na drugačen način. Ta film je zbirka 'bolnih' prizorov, kjer eden prekaša drugega, kot celota pa delujejo kot scenarij za nov film Jackass, kjer bebčke zapusti še zadnji smisel za humor. Že prvi prizor, kjer oče občuje s svojo hčerko, prostitutko, nakar mu ta v obraz roga, da mu je prišlo (pre)hitro nakaže, v katero smer bo šel film. In dejansko film te prizore stopnjuje- od sina, ki pretepa mater, medtem, ko sošolci pretepajo njega; do očeta, ki občuje s truplom. Nekje vmes pa se sprehaja skrivnostna oseba- Obiskovalec Q, ki stopi v nefunkcionalno družino in dotični pokaže pot do sreče. Obiskovalec bi lahko bil kdorkoli, tudi Bog. Vsakemu družinskemu članu pokaže njegovo pot do sreče, medtem, ko nekatere prepreke odstranita starša. Ko Visitor Q, vse člane združi in poenoti, da postanejo srečni, pa odide. Na enako banalen način, kot se je v družino pojavi. In enako je s filmom- poslovi se na enako banalen način, kot se prične.

Enako čudno, kot zanikati, da film ima pomen, je iskanje globljega pomena v tem delu. Film, ki ti da misliti… napačne stvari.

Ocena v okviru žanra: 2.0/10

Skupna ocena: 3.9/10

http://www.imdb.com/title/tt1278340/

Ni komentarjev:

Objavite komentar