petek, 29. maj 2009

The Revenge of Frankenstein (1985)

Najprej je na mestu iskreno opravičilo zoper zapostavljanja mojega bloga- ampak v maju//juniju sem bil zaseden z življenjem; tistim resničnim. Celo leto sem počival, zato me je ruknilo v zadnjem trenutku a srečoma sem se uspel pobrati, zategadelj rileks: Abbot spet piše. Tokrat z nadaljevanjem serije o pobezneli kreaturi spod prstov nenavadnega znanstvenika.

Samoumevno nadaljevanje izvirnega (in dobrega!) prvenca Frankensteinovo prekletstvo- Njegov Povratek ne dosega (ali presega), ampak slednjega dostojno nadaljuje. Akoravno so avtorji imeli na dlan popoln recept za katastrofo, so se slednji jeli izogniti in že drugič smo zrli kakovostno grozljivko. Resda je z nadaljevanjem uničen eden izmed možnih koncev prvenca (zategadelj je obvezno zretje Prekletstva kot prvega v seriji), ampak ob ogledu Maščevanja, kakor se izdelek imenuje, slednje dejstvo domala v celoti prezreš. 

Štorija nadaljevanja se prične tam, kjer se prvenec konča- akoravno vsebino//ending slednjega primerno razširi. Pripoved se spet osredotoči na Frankensteina (razlago o slednjem in njegovi pošasti čitajte v prejšnjem opisu), kateremu uspe s pomočjo deformiranega škrata izogniti se nedvoumne smrti pod giljotino. Frankenstein pobegne in svoj nadimek spremeni v Stein; kar pa omogoči mlademu zdravniku Mateju, da razkrije njegovo resnično indentiteto. 'Stein pak ne odkloni zahteve, da vzame Mateja kot svojega vajenca- skupaj pa nadaljujeta raziskovanja okrog 'Steinovega življenskega dela, zraven tega pa skušata deformirancu pridobiti novo telo- tako lepo, da bi užil življenje kot ostali. 

Štorija torej ni kaj hudo napredna, niti se noče osvoboditi standardnih načel 'Steinove življenske poti, res pa je, da skrene s poti bolj, kot katerikoli Frankestein film pred (in po) njem. Marsikdo je zato logično pričakoval slab film, ampak sled solidnega igranja in režije je rezultat presenetljivo spodoben. Resda filmu ne bi škodil kak kvaliteten pisec scenarija več (v obstoječi podobi ga je napisal Jimmy Sangster, znan po, em, ničemer). Le da vsi ti očitki niso več tako hudi, ko enkrat zreš nadaljevanja. Zakaj? Nekoč v prihodnosti.

Ocena v okviru žanra: 5.7/10

Skupna ocena: 5.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0050894

Ni komentarjev:

Objavite komentar