nedelja, 03. maj 2009

The Mummy (1999)

Mumija ni remake "izvirnika" izped par desetletij, kot nemara kdo misli. Je dokaj izvirno delo (ali to skuša biti), ki je hotelo zadovoljiti predvsem navdušence nad Indiano Jones; ki dotlej že eno desetletje niso dobili filma, ki bi njihovo indy-potrebo dodobra zadovoljil. No, namera žal ne uspe niti Mumiji; obetavnemu in nadvse pogumnemu začetku navzlic.

Štorija se vseskozi vrti okoli treh človeških likov- Ricka, Evelyn ter Johna; ki so zavezniki v boju proti skrivnostnemu stvoru, ki so ga sled nepazljivosti in neupoštevanja izročila varuhov nenamerno obudili v življenje. Film je torej mešanica akcijade in pustolovščine (nekako enaka mera kot v Templju Smrti), ampak noben element ni tako dober, da bi lahko film postavili nad (ali med) presežnika zvrsti, serijo o Dr. Indyu. Je pa iz vesolja jasno vidno, da so slednjega hudo posnemali... tako pri občasnih "komičnih vložkih" (ki ob spominu na Poslednji Križarski Pohod izpadejo žalostno bedni) kot akcijsko/ugankarskih vložkih. Resda Rick ne rešuje veliko zagotenk, ampak očigledno je njegova inteligenca neprimerno višja od povprečneža, saj zna Stvora takoj pokončati, kljub slednjega nesmrtnosti. Tudi zgodovinska umeščenost je nadvse glupo zlagano storjena, zategadelj film ne ostane v spominu.

Ampak kurcanje se ne obnese vedno, Rick pa ima par dobrih elementov svojega vzornika. Lepo je videti spet dostojno pustolovščino, ko pa ta žanr umira hitreje kot Baiji (Kitajski slepi izumirjajoči delfini). Film pa skuša biti tudi grozljivka in končni miks žanrov je nadvse posrečen. Posrečena je tudi zadovoljiva režija- a po drugi strani igralci padejo pod vsako zadovoljivo povprečno raven. Tak je ta film, visokoleteč- a tudi nizko padajoč.

Ocena v okviru žanra: 5.9/10

Skupna ocena: 4.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0120616/

Ni komentarjev:

Objavite komentar