ponedeljek, 04. maj 2009

Das Experiment (2001)

Kar je Requiem for a Dream za uživalce drog, je Das Experiment za (pre)ostalo rajo. Bolanost človeškega uma, potreba po moči, želja dokazovanja... to so motivi, skozi katere je Das Experiment naravnost šokantno delo, ki udari po človeku iz vseh možnih strani. Film katerega so na obvezni učni seznam dodali celo pri nekaterih srednješolskih predmetih; kar je, -brez zadržka- ena redkih svetlih in nadvse pametnih potez v ustanovah, ki postajajo vedno manj same-sebi namen. Das Experiment je mojstrovina, ki trga meje med filmskim in našim, realnim življenjem. Uvrsti se neposredno za težkokategornika svoje filmske podlage- Rekvijem ter Človek Slon. Priporočam tudi lanski Die Welle, ki si z Eksperimentom ne deli zgolj porekla, temveč tudi kaj drugega. 

Naj bo jasno: opis česa tako kompletnega in nedosegljivega kot je Eksperiment nadvse težaško delo. Pa vendarle, film je posnet po prirejenih resničnih dogodkih Stanfordskega zaporniškega eksperimenta, kjer so nabrali 20 naključnih najstnikov in jih razdelili v vloge zapornikov in paznikov; nakar so ti morali preživeti par dni, dosledno igraje svoje vloge. No, v filmih so najstniki/študentje nadomeščeni s kopico moških, ki se za eksperiment prijavijo, saj je obljubljena nagrada 4000 mark. No, poanta ostane ista- 8 paznikov, 12 zapornikov. Pazniki postavljajo vsa pravila, zaporniki so tam zgolj zato, ker pač so. Drugače so enačeni z živalmi in od paznikov je odvisno, kako prijetno bo njihovo prebivanje v imaginarni ječi. Paznikom se po parih dnevih, milo rečeno, strga in sled prepuščenega nadzora nad življenji parih posameznikov, jim začnejo življenje greniti. Najprej obračunajo s cifro 77 (zaporniki so živali, zategadelj cifre), nakar postopoma s preostalo ruljo. In to je tudi vse, kar mislim o štoriji povedati. Karkoli več bi bilo nadvse nepošteno, kajti najlepše je, da o filmu veste zelo malo. Bo bolj udaril.

Bi pa rad izrazil še nekaj- svoje občutke ob gledanju. Tako me ni razmontiral še noben film. Sovražil sem igralce. Ne zato, ker bi bili slabi (svoje delo opravijo odlično), ampak ker so njihova dejanja zares ogabna. Pri mnogih ljudeh je bil izzval enake občutke in menim, da je to bil tudi namen režiserja (režija je solidna, scenarij sicer ima luknje, ampak sirne). Razmontirati gledalca. Mu ponuditi vpogled v človeške možgane in mu pokazati, česa je človek zmožen pod določenimi pogoji. Nemara smo se razvili na nekakšno višjo raven, a v osnovi smo še zmeraj zmožni biti prvinski. Biti živali. Pogled na filme kot so Guinea Pig, Martyrs in slični je hipoma spremenjen. Eksperiment sem si ogledal tudi v kinu. Dolžini filma navzlic je bila dvorana tiho do zadnje sekunde- in dotlej, ko je zadnji človek zapustil kino. Dvomim, da smo tisti dan veliko govori. Je pa res, da Eksperiment ni cenjen. Ni cenjen, niti ocenjen- je pač kult, ki ima oboževalce širom sveta in ga spoštuje vsak, ki ga je videl. Nemara zato, ker je tako resničen.

Ocena v okviru žanra: 9.6/10

Skupna ocena: 9.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0250258/

Ni komentarjev:

Objavite komentar