petek, 17. april 2009

Saw IV (2007)

Vračamo se torej nazaj v preteklost in tokrat bom vpogledal četrti del sage Saw. Ta del nekako štejem kot najboljšega po prvencu, akoravno mu pretirane kvalitete temu navzlic ne priznavam. Resda ni veliko tistih, ki bi se strinjali z mano- večina namreč favorizita prvo nadaljevanje oziroma zaključek prve trilogijo; štirko pa iskreno sovraži. 

Tudi sam sem se sprva posluževal tega mnenja. Iskreno sem sovražil to, da je Saw IV izvirno pripoved dokončno raztrgal, in svoje vrvi (ki jih je napletel IV) potegnil v sam prvenec; posledično pa je slednji izgubil na kvaliteti. Je pa nekaj drugega, kar me danes - leto in pol po ogledu - tako impresionira, da mi je film pravzaprav dober. Nič ni to drugega, kot Ugankarjeva (kot so nadimek Jigsaw prevedli v naš jezik) mojstrskost- njegov nadživljenski nadzor, da celo mrtev spremlja in nadzira dogajanje. To je njegova zgodba, njegovo veličastje in premišljenost epskih proporcev. Sam je spletel svojo usodo, žrtvoval se je za svoje življensko delo, ki se z njegovo smrtjo ni končalo. Zraven tega pa ne popušča niti svojim vajencem, svojim otrokom- temveč jim jasno napove, da izhod brez igre ni mogoč. 

Saw IV sledi fabuli policista Rigga, ki s svojim življenskim optimizmom skuša pomagati vsakogar. Jigsaw se odloči, da tako ne gre- zato slednjega postavi pred niz iger, kjer ima dve opciji- ali žrtvuje ljudi, ki jih ne pozna (in načeloma gre za slabe ljudi)- ali pa žrtvuje dva stanovska kolega. Sledi enourna rešilna odesijada, na poti katere je raztreseno še veliko iger; nekaj vpogledov v preteklost (ki, med drugim, prikažejo Ugankarjevo prvo žrtev in igro slednje), povezave s prejšnjimi deli ter kvazi-šokanten zaključek. Slednji ni slab, ako bi kdo to tako razumel; le rahlo pričakovan je- na samem koncu pa ne dosledno razumljiv; saj ena izmed oseb preveč spremeni zunanji videz, da bi bilo jasno vidno, kdo ta oseba je. Lepo se mi zdi, da so stranske zgodbe vsaj približno razdelane, in, da dejansko čutimo osebe. V tem žanru to ni ravno v navadi. 

Film ni prelomen, kamoli odličen- je pa dober predstavnik svoje prežgane zvrsti. Kaj reči kot zaključek? Ava, Jigsaw. Tukaj je bila tvoja serija še zadnjič prebavljiva.

Ocena v okviru žanra: 6.7/10

Skupna ocena: 5.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0890870/
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar