sobota, 18. april 2009

Saw II (2005)

Nadaljevanje Žage je vse to, kar izvirna Žaga ni bila. Oziroma je bila, vendar je vse podvojeno. Slabo je to, da v negativnem smislu. Že zaplet je debilen in prinese prvega Ugankarjevega pomagača, Amando; katera se poprej (skupaj s četico ostalih likov) rešuje iz več zagat. Point je, da bi se lahko rešili vsi; ako bi delovali složno. Nekako tako kot v Žagi 5, le, da je tukaj složnost postranskega pomena; saj se Jigsaw prav trudi, da bi tekmovalce skregal med seboj. A je nemara pričakoval, da se bodo tekmovalci poljubili med seboj, ko so izvedeli; da je nekdo med njimi uničil življenja drugega? Res hecno, ker Jigsaw takih napak načeloma ne počne.

Ampak konec koncev, film le ni tako gnil sekvel, kot se obeta. Prinese približno zanimiv končni twist; čeprav le ta ni na nivoju prvenca; ter izboljšano igro. Drugi žagi se pozna, da jo je režiral drug človek in, da v njej igrajo drugi ljudje. Tudi osnovna fabula; torej to, da hoče Ugankar učiti potrpežljivosti mi je fina; in pogovor med slednjim in policajem je takisto zanimiv. Kot prvi sekvel je često soliden, ampak kot gledalec se nisem moral znebiti občutka, da se film vseskozi trudi degradirati enko. Res, nekatere scene iz enke naredi bolj logične- a zato manj skrivnostne in bolj prežete. Amanda ni niti približno tako karizmatična kot Ugankar; zato sem že tukaj dobil obet, da se v vlogi zlobneža ne bo znašla. 

Tudi o Saw 2 težko napišem še kaj. Je čisto soliden sekvel, ampak uniči nekaj dobrega občutka iz prvenca. Zato bi bilo nemara najboljše, da dvojke nikoli ne bi posneli.

Ocena v okviru žanra: 3.9/10

Skupna ocena: 3.1/10

http://www.imdb.com/title/tt0432348/

Ni komentarjev:

Objavite komentar