sobota, 18. april 2009

Saw (2004)

In smo na začetku- ko je bil Jigsaw še sam samcat in njegova genialnost nemara največja. Razlog, da prvi del opišem kot zadnjega na seznamu, je preprost: enka je film zase. Svoja umetnina, ki se (kljub nadaljevanju zgodbe) loči od ostalih delov. Vesolje, ki ga je ustvarila saga Saw, bi sam razdelil na dva dela- film Saw, ter serija Saw - Saw 5 (+ prihajajoči Saw VI). 

I'm sick...

Prvenec premore tisti šarm, da svoj žanr, ki se nekako uvrsti v slasher oziroma survival horror. Res carski filing so uspeli ustvariti; dejstvu, da je bilo v projekt položeno zelo malo denarnih sredstev, navzlic. Vse je tako kot mora biti- vzdušje se iz počasnega in morečega spreminja v hitro, kar filmu zelo paše. Tudi mimobežna predstavitev nekaj stranskih zgodb zadane in z minimalizmom sporoči ravno tisto, kar mora. Nekateri filmi ustvarjajo stranske zgodbe skozi polurne seanse- Žagi pa to uspe v parih sekundah. Res lepo je videti kaj tako uravnoteženega. Vzdušje pa ni vse, kar izvirnik ponudi. Tukaj je, nemara pomembnejša, napetost. Napetost, ob kateri čutiš in veš, da gre nekaj narobe- vse do konca pa ne ugotoviš, kaj. Šokantni filmski zaključki so popularni, enega najboljših pa pričakamo ravno v Žagi. No, morda pretiravam, ampak v svoji zvrsti triler/SH je takoj za kultnim Se7en. 

...Sick from the disease eating away at me inside...

Splošno karizmatičnost, ki preveva celotno delo; pa si lastijo tudi liki. Prav simpatično legendarni so- od Jigsawa, preko policista Davida, stalkerja Adama inu doktorja Gordona. Žal je pa tudi res, da so nekateri (Gordon, Adam) igrali precej leseno; zato Saw tukaj izgubi par točk spojitve z resničnostjo, saj so nekateri karakterji (četudi predstavljeni odlično) preveč enostavni, počasni, leseni. Resda v filmu ne srečamo kakšnega znanega igralca; ampak minus je minus. No, res pa je, da imamo čas spoznati zgolj Gordona in delno Adama, saj čas beži- z njim pa film. Ravno, ko malce zasovražimo počasno vzdušje; nas pričaka nov nivo- kjer se vse začne dogajati (pre)hitro. 

...I'm sick of people who don't appreciate their blessings...

Fabula se torej vrti okoli Adama in Gordona. Slednji je doktor, pred-slednji pa fotograf, stalker; ki v zameno za plačilo zalezuje in slika zahtevane karakterje. Skrivnostni bolnik oba ugrabi in ju natrpa v klet; od koder se njuno preživetje loči na dva dela: Adam ima nalogo, da preprosto preživi par ur; Gordon pa ga mora v teh parih urah ubiti- sicer bo morilec storil krepot njegovi družini. Vseskozi spremljamo osebno tragedijo oseb; nezaupanje v kriznih situacijah+ namigovanje na to, kdo bi lahko bil morilec, ki ju je ugrabil. Zgodba je fino tekoča, s tem, da predstavi stranske zgodbe policista, ki je na sledi Jigsawu+ zgodbe parih ljudi, ki niso cenili svojega življenja. In zgodbo Zepa, ki v filmu nosi veliko vlogo. Zep je hkrati morilec in odrešenik- Gordonov/Adamov osebni Bog, ki nadzoruje njunina koraka.

...I want to play a game.  

To je toraj okvir, ki ga je ustvaril prvenec danes precej popularne sage. Omeniti moram še izjemno glasbeno podlago ter surov artistični pogled- klet, kjer se vse dogaja, je namreč nabita z negativno atmosfero. Ti vidiki so jim res uspeli. Žalostno je torej, da niso potegnili krivulje do konca; saj ima tako film nemalo težav- igranje ni nadpovprečno, zgodba ne preveč samosvoja; nihanja atmosfere so občasno tečna, nadaljevanja pa so odvzela čar prvencu. Ako slednjih niste gledali, boste Saw cenili bolj, končni oceni pa zagotovo prišteli vsaj +1.0.

Ocena v okviru žanra: 8.0/10

Skupna ocena: 7.5/10

http://www.imdb.com/title/tt0387564/

2 komentarja:

  1. Ni mi jasno zakaj je Jigsaw pustil Adama umreti. Saj je naredil svojo nalogo! Pač moral je preživeti do štirih in to je storil; potem pa ga preprosto ubije. Wtf!?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hja, avtorji so na to podrobnost očigledno pozabili :D. No, tudi mene ni ravno motila; saj sem se jo zavedel komaj, ko si zdaj napisal ta komentar.

    OdgovoriIzbriši