sobota, 11. april 2009

Planet Terror (2007)

Verjamem, da je nemalo takšnih, ki najprej čekirajo oceno. Tisti, ki so to storili- in prebrali opis Benjamina Buttona; bodo nemara menili, da se zajebavam. Ampak se ne, Planet Terror je namreč zloščena in čista akcijada, obenem pa lep poklon filmu. Zasluženo pa eden najboljših naslovov lanskega leta. 

Planet Terror je eden izmed dveh filmov, ki sestavljata mini serijo imenovano Grind house, avtorjev Quentin Tarantino & Robert Rodriguez (slednji je avtor opisane mojstrovine). Skupaj sta predstavljena kot B-akcijadi, katere so v parih prejšnje stoletje radi vrteli po lokalnih beznicah. Kar ni res je to, da sta filma zaradi svoje namene slabša; kot se pridušajo mnogo kritikov, ki preprosto ne zmorejo videti, kako samoumeven in lep poklon takim filmom, sta duet Grind house. Na nek način gre za parodijo, temveč za ljubečo, ne za takšno, kot so jo posneli drugi ustvarjalci (Epic movie, Date movie,…). Kventin ter Rodriguez pač obvladata.


No, ako bi moral izbrati enega, ki mi je dogajal bolj, bi definitivno izbral Planet Terror. Dotičnega je posnel Rodriguez, ki je pak mojster kamere in stilskega oblikovanja. Tudi Planet Terror je jako poseben, saj je kamera podobna tisti iz osemdesetih, medtem ko so barvni filtri od tam domala v celoti prevzeti. Lepo je videti nekaj, kar združuje staro z novim. 

Zgodba je sveta preproščina, a zadane v nulo. Po nekem naključju začne razhajati virus, ki ljudi spreminja v zombije. Nekje na sredi te bizarne invazije se znajde raznolika kopica nesrečnežev, ki so sami po sebi kandidati za filmske like leta. Mislim- brata kuhar in policaj, ki prvemu nabija davke, da bi izbrskal skrivni recept; samomorilsko nastrojeni otrok; enonoga go-go plesalka… to je raznolikost, ki ubija. Situacije so enako raznolike, zraven tega pa klišejske in hudo smešne. Ob nekaterih skečih sem se od smeha valjal po tleh, čeprav vsi zagotovo niso videli oziroma dojeli humorja. Film hoče, da se zabavaš v nesmislu- kajti sam film je en velik nesmisel in zbirka filmskih klišejev. Film hoče, da je neumen. In to mu uspe. Komičnih situacij sicer ni tako veliko, ampak je ogromno tudi naključnega streljanja zombijev, ki pa je enako fino za ogled, saj je tudi to predstavljeno napol komično- z naključnimi eksplozijami avtomobilov vred. Igralci so svoje delo opravili odlično, o režiji pa ne mislim izgubljati besed. Rodriguez zna.

Zato pa je tako dober. Mnogi filmi se trudijo, da bi bili epski in smiselni; Planet terorja pa si želi samo, da bi ljudje lahko uživali v nesmislu in preživeli eno uro ob filmu, ki se trudi biti neresen. No, filmu nakana uspe. Zatorej ogled priporočam nadvse.

Ocena v okviru žanra: 9.8/10

Skupna ocena: 8.0/10

http://www.imdb.com/title/tt1077258/

Ni komentarjev:

Objavite komentar