sreda, 22. april 2009

Nasilni filmi in duševna škoda

Akoravno je na svetu več govora o tem, če nasilne igre škodujejo mladini; bi bil smiselni tudi vpogled med filme. Le ti so namreč definitivno bolj nasilni od iger, kljub temu, da si v igrah sam glavni akter. Igre so načeloma še vedno risankaste, naivne in nerealistične- v filmih pa je bolečina in trpljenje pokazano nazornejše. Pa lahko nasilni filmi odločilno vplivajo na tvojo duševnost; oziroma boš jel pod njihovimi vplivi postreliti pol šole? 

Kaj reči? Nemara bi se osredotočil na šest ključnih točk; ki jih je raziskovalka Melanie Brown navedla ob raziskavi posledic medijev glede nasilja. Zame so ugotovitve nadvse dobre. Zaznajte:

 Moji komentarji:

1.) Se deloma strinjam- predvsem glede zmanjševanja občutljivosti na nasilje. Gledanje takšnih filmov ti zmanjšuje pretresenost ob podobnih prizorih v resničnosti. Tukaj predvsem govorim o posledicah prometnih nesreč itede; ampak splošno rečeno- kdor pogleda obilo filmov, ki prikazujejo posledice prometnih nesreč (iznakaženih trupel) bo slednje v resničnosti sprejel mnogo lažje. Glede zviševanja agresivnosti pa menim, da je to prezapletena in prehuda obtožba, da bi jo lahko tako podali. Pomoje tukaj glavni vzrok leži v notranjosti. Da bo nekdo, ki gleda nasilne filme v resničnosti bolj nasilen od tistega, ki jih ne- to je pač relativno. V časih, ko mediji sploh niso obstajali; so bili ljudje nasilni. Ko je prvi človek udaril drugega, da je nad njim izvedel nadvlado; je izvršil nasilje. Kljub temu, da ga poprej ni nikjer videl. 

2.,3.) Se takisto strinjam. Nasilje v medijih utegne (!!) vplivati na nasilno vedenje; ampak v noben primeru ni to neposredni vzrok; temveč zgolj posredni. Sicer točka tri navaja dejanja, kjer se posnema nasilje direktno iz filma (dejansko obstajajo takšni primeri- naprimer Tsutomu Miyazaki in filem Flowers of Flesh and Blood) ampak to so zgolj izjeme. Da bi nekdo krepal sočloveka zaradi tega, ker je pogledal film, kjer nekdo takisto krepa sočloveka- to je enostavno pregrobo rečeno. Ampak v osnovni se strinjam.

4.,5.) Sploh točka štiri je nemara prehitro pokazana kot edina resnica; ampak v splošnem se moram strinjati. Kdor bo gledal več nasilnih filmov, bo načeloma bolj nasilen- ni pa to pravilo, kot se rado izpostavlja. Glede točke pet pa se vrti namen mojega prispevka, zatorej bom zaenkrat točko pustil odprto.

6.) Definitivno odličen zaključek raziskave. Popolnoma čisti fakt, ob katerem nimam niti ene pripombe. Skorajda izenači moje mnenje.

Ampak point prispevka ni v tem, da bi govoril, da so nasilni filmi slabi. Ne, moja glavna misel je, da je slab odnos do njih. Kot prvo se vprašam, zakaj smo ena izmed zadnjih treh držav v Evropi, ki na starostne oznake ne da nič- zatorej je vsak film dostopen vsakomur. Tak odnos je popolnoma zgrešen, saj tako za "nasilje" ni kriv sam film, temveč družba. Mnogo nasilnih vojaških filmov govori o tem, kako slaba je vojna. Za nasiljem skrivajo sredico, ki govori proti nasilju. Tak point bo dojel nekdo, ki je odrasel in filma ne gleda zgolj zato, da bi se akcijsko potešil. V naši državi pa je tak film dosegljiv 12-letniku, ki resničnega sporočila filma nikoli ne bo videl. Enako sporočilo nosi nekaj filmov, ki imajo oznako 18+, kar je najvišji starostni rating. Tak film je naprimer Cannibal Holocaust, ki prikazuje vdor zahodnjakov v domorodsko vas, ki se rezultira v katastrofi. Resda delo vsebuje nemalo nazornega nasilja, ampak po drugi strani pa ima nauk in apel. Močnejši od mnogih drugih filmov.

Pač tako je, da lahko z nasilnim prikazom dosežeš mnogo več, kot z tistim, ki nasilja ne vsebuje. Kaj vas bolj odvrne od "nasilne vožnje"? Razmesarjena trupla na cesti ali radijsko oglasno sporočilo? Nasilje je na svetu od pantiveka in okoli nasilja se svet razvija in raste. Resda to niso vzpodbudne besede, a so zato tolikobolj resnične.

Res mi ni jasno, kaj skušajo s svojimi viki in kriki doseči organizacije, ki se tako borijo, da bi dokončno prepovedali nasilno digitalno zabavo. Filmi so tu zato, da ostanejo- in tako to gre. Če mislijo skenslat filme naj vedo, da jih pač ne bodo. Zato lahko malce gneva usmerijo v nekaj koristnega- naprimer to, da postavijo starostne oznake in film namenijo tistim, ki jim je dejansko namenjen. Ja, obstajajo filmi, kjer je nasilje brez pravega pomena- ampak tisti spet niso tako nevarni za dušo (pač akcijade); če pa so že kakšni (serija Guinea Pig) pa ima človek vsem olajšavam navzlic toliko inteligence, da bo presodil, ako lahko take filme gleda brez duševnih posledic. Tega ne more presoditi zgolj mladež, ampak taki filmi njim niso namenjeni, saj nosijo nedvoumno nalepko 18+. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar