torek, 21. april 2009

Martyrs (2008)

Pred kakšno minuto sem kliknil gumb "nova objava" in moji navajenosti takojšnjega pisanja navzlic, sem za minuto postal. Čudi me namreč moje spreobračanje pozornosti na tako poseben film, kot so Mučeniki. Resda ni nič posebnega, zato si posamezne obravnave skorajda ne zasluži; ker pa se širom spleta širi glas o novi dobi grozljivk, katere začetnik je ravno Martyrs je kratek vpogled vsekakor na mestu. 

Fabula je domala neobstoječa, akoravno kritiki pričajo, da obstaja. Zame okvirna štorija o Mučenikih, ki preko smrtne bolečine vidijo v onkraj; pač ni dobra, kamoli kakšen presežek. Štorija je pač podrejena osnovnemu motivu filma, mučenju. Z različnim izživljanjem skuša druščina posebnega kulta doseči, da bi se neko dekle ozrlo v onkraj, nakar bi na naš svet preneslo svojo izkušnjo. Kakorkoli se vam fabula svita kot obetavna, ni. Konec obeta in je pogojno soliden, ampak film (dokončnega) konca praktično ne dostavi- temveč tiho napove nadaljevanje.

Sigh.

To je pa tudi to. Mučenje resnično ni nič takšnega, da bi to imenoval presežek. Ljudje božji, presežek je nekaj, kar svojo zvrst potisne naprej- ne pa jo skuša degradirati s tako očitno maskaro. Prizor dekleta, ki je vzeta iz kože je videti tako plastičen, da nisem občutil niti kančka gnusa; ki se je skozme pretakal ob absurdih tipa Flowers of Flesh and Blood. Ravno takšno je celotno delo, ki ga zaokroži končni citat- ki je nemara najboljši del filma. Skuša biti nekaj, ampak mu sled amaterske maskare in češke štorije namera ne uspe. Morda delam krivico, ko maskaro kličem amaterska- ni toliko amaterska, kot je prisiljeno umetna. Guinea Pig je znal kri in kožne odprtine naslikati bolj realistično, zelo manjšemu proračunu navzlic. 

Ocena v okviru žanra: 4.1/10

Skupna ocena: 4.0/10

http://www.imdb.com/title/tt1029234/

Ni komentarjev:

Objavite komentar