petek, 24. april 2009

Grave of the Fireflies (1988)

Antivojnih filmov je nemalo- Grob Kresničk pa njihovo sporočilo še otrdi. Veliko ljudi dela sezname žalostnih filmov; in redki so tisti, ki tega filma ne uvrstijo na vrh. Pod svojo risankasto lupino se namreč skriva vojna drama, z odlično predstavljenimi karakterji in srce trgajočo zgodbo dveh sirot, ki tekom vojne ostaneta sama. Sama proti svetu, ki ju zaničuje in jima noče pomagati.

Zgodba torej sledi najstniškemu fantu in mlajši deklici, ki po bombandiranju lokalne vasi ostaneta brez matere- nakar sta zadegana v dom, kjer ju noben noče. Zategadelj se odločita, da spakirata kufre ter najdeta svoj dom. Ko ga najdeta, sčasoma izgubljata vse drugo- edino kar jima ostane za vedno, je medsebojna ljubezen in upanje, da bo nekoč boljše. Zgodba ni nekaj, kar bi lahko razkril v sami recenziji; pa četudi bi, dvomim, da bi bil vaš odziv drugačen. Veliko filmov skuša sporočilo predstaviti skozi nasilje; Grobčič pa slednjega dostavi skorajda brez nasilja. Nasilje je zgolj en vidik slabosti vojne- ostali pa so v notranjosti ljudi, in to notranjost skuša FOTF pribezati na plan. 

Kar je najbolj grozno je to, kako živi so karakterji. Mnogi filmi kljub dejanski filmski podobi, ne animirani, ne zmorejo predstaviti likov tako, kot jih Grave. Deklica je predstavljena kot resnična deklica, optimistično naravnano bitjece, ki v prihodnosti ne vidi teme- kljub približajočemu se koncu. Fant je po drugi strani pesimističen in realističen, a kljub temu ga vežejo spomini na lepše čase in ti mu dajo pogum in moč, da zdrži tegobe in grozote, ki se mu zgodijo. 

Slika in artističen pogled sta resnično na nivoju. Prva polovica filma kaže bolj idilično življenje; sam menim, da nam hoče pokazati, kakšno je življenje brez skrbi. Nakar skrbi udarijo z vseh strani in dvojica ju ne zna (in ne more) več nadzirati. Ampak prva polovica je nujna, saj je edina uteha v nadaljevanju, saj veš, da sta nekoč imela lepše življenje. Da sta živela. Težko je reči, ali je film drama ali pozitivno naravnano "duševno" mučenje gledalca. Film je čudovit, po prvi polovici pa vate zareže rezilo in ga obrača v tebi. Res težko je ostati ravnodušen ob filmu, ki ne kaže grozot vojne- temveč ljudi, ki morajo te grozote preživljati. Grave of the Fireflies je mojstrovina; najboljši animirani film, kar sem ga kdarkoli videl. Le, da je eden redkih filmov, kjer si ponovnega ogleda ne želim. Težaška atmosfera druge polovice je zame prehuda, da bi si ga ogledal še enkrat- četudi zgolj vedro polovico. 

Ocena v okviru žanra: 9.0/10

Skupna ocena: 8.0/10

http://www.imdb.com/title/tt0095327/

Ni komentarjev:

Objavite komentar