četrtek, 09. april 2009

The Exorcist (1973)

Redki so filmi, ki toliko let po izidu uspejo buriti duhove na tako visoki ravni, kot to počne Exorcist, filmska priredba sicer manj znanega (istoimenskega) romana. Ni zgolj film tisti, ki buri duhove; temveč vsa zgodba- ki je v osnovi napisana po prirejenih resničnih dogodkih. Resda ne dokazanih, ampak priče pač trdijo svoje. 

Štorija govori o dekletu, ki ga obsede hudič- svetopisemska kreatura, ki se naseli znotraj nje; osebno pa je nikoli ne vidimo. Iznad dekleta nakaza pošilja na svet sporna sporočila in venomer uničuje telo mladenke, ki sčasoma postane popolnoma iznakažena. Neuspelim poskusom, da dekle rešijo navzlic niso odnehali in starši kmalu dobijo moža, ki bo dekle mogoče uspel (od)rešiti. To je bojevnik na strani križa, častiti Merrin, ki skuša z dobroto Odrešenika odgnati zlo iz dekleta. Zgodba je preprosta, a zapletov je nemalo in mnogi so hudo posrečeni. Takisto velja za karafeke, ki jih pod vplivom hudiča izvaja dekle. Scene bruhanja, »pajkove hoje« ter kultnih preklinjajočih citatov tipa: Your mother still rots in hell so hitro postale legendarne in vsakdo, ki si je film ogledal, jih nosi v dobrem spominu. Mar jih ne?

Igranje je spodobno, čeravno igralska zasedba sprva ni pretirano navdušila. Linda Blair, ki je igrala obsedeno dekle (in je najbolj znana ravno zaradi te vloge) je svoje delo kljub neizkušenosti opravila odlično. Pohval ne talam v tri dni, saj je zavoljo te vloge dobila tudi naziv najbolj obetajoče igralke. Tudi druga glavna oseba, Merrin, ki ga je upodobil Max Sydow je svoj del odigral odlično. Ostala odprava je rahlo slabša, četudi ne zaostaja preveč- najbolj neprepričljiva sta se mi zdela ravno starša. Slednje dejstvo ni ravno spodbudno, saj imata v filmu veliko vlogo. 

Niso pa ne igralci, ne zgodba tisto, kar je naredilo Izganjalca tako popularnega in, navsezadnje, odličnega. Vzdušje je tisto, kar ga je povzdignilo na filmski prestol, kamor so ga znalci upravičeno postavili na sam vrh, kar se tiče grozljivk. Vzdušje je kolebalo med pustim, žalostnim in zagrenjenim; nakar je prešlo v grozljivo, na koncu pa v odrešujoče. Ko spremljaš fizičen in psihičen propad dekleta, na drugi strani pa preizkus vere s strani duhovnikov, se v tebi naselijo mešani občutki; ki so dokaj podobni odtenkom vzdušja. Exorcist ima poanto in ima nauk, ta je pa precej očiten. Lepo je, da se ne tiče samo vere, temveč človeka samega in njegovih lastnih prepričanj- ki ne sodijo v okvir vere. 

Res je pa tudi, da so nelagodnost širile tudi informacije, da je film preklet. V izvirniku je bil ta dolg šest ur, ampak so ga rezali dotlej, da so ga uspeli skrčiti v znano obliko. Zakaj zaklet? Ker so se na snemanju dogajale čudne stvari (kot pozneje ob snemanju nadaljevanja Kroga), kot so poškodovanje glavnih igralcev ob scenah, kjer bi bilo to (logično) nemogoče. No, najverjetneje je to natolcevanje avtorjev, da bi film naredili bolj uspešen. Uspešnost pa je bila dejansko tako velika, da so izdali štiri različice; te dni pa je bila izdana še različica na naslednjegeneracijski okroglini, Blu-Ray. 

Izganjalec hudiča je tako požel mnogo pohval, sled odličnega vzdušja pa je priporočljiv ogled še dandanes. Resnično pohvalno (in resnično dobro), da so grozljivke znali delati vsaj nekoč, ako jih danes ne. 

Ocena v okviru žanra: 9.5/10

Skupna ocena: 8.5/10

http://www.imdb.com/title/tt0070047/

Ni komentarjev:

Objavite komentar