sobota, 11. april 2009

Ed Wood (1994)

Pričujoč opis je nekaj posebnega. Zraven tega da opisujem jako poseben film, opisujem film; ki se na moji lestvici najboljših uvrsti na sam vrh. Ed Wood je mojstrovina. Težko bi rekel, da gre za umetnost- tega filma namreč ne štejem med umetnost; čeprav tak naziv priznavam mnogim drugim. Enostavno gre za preveč realističen film; ki mu uspe biti vesel in žalosten obenem. Zraven tega pa dostavi sporočila, ki jih ni zmogel dostaviti domala noben film pred tem. Tim Burton, avtor filma, je tukaj pustil vso svojo mojstrstvo in dostavil film, ki je naredil mrtvega (slabega) režiserja bolj živega, kot so neuspešnejši živeči režiserji danes.

Zgodba, kot že rečeno, govori o življenju (»uradno«) najslabšem režiserju vseh časov. Govori o njegovem ustvarjanju, prikaže delček njegovega zasebnega življenja; in poseže v življenja ljudi, ki jih je Wood poznal. V filmu spremljamo tudi poslednje igralske težave legende Béla Lugosija. Štorija spremlja nastanek treh Edovih filmov: Glen or Glenda, Bride of the Monster ter Plan 9 from Outer Space. Prikazuje odrekanje, ki ga je Ed moral vložiti, da je posnel filme, ki so bili toliko kritizirani. In kljub poraznim rezultatom ni odnehal. Film je napol komedija, napol drama- v enaki meri se iz njegovega življenja norčuje, kot sam lik Eda poveličuje.

Režija je odlična. Predstavljena je v obliki filmov, ki jih je posnel Ed; vključno s kultnim pozdravom na začetku. Bo tvoje srce vzdržalo šokantna dejstva te resnične zgodbe Edwarda D. Wooda mlajšega? Tudi glasbena podlaga je prfektna- odlično je namreč potegnjena krivulja med žalostnimi in vedrimi toni. Sicer se v besedi sliši slabo, a na platnu izpade odlično. Enako kot igranje (v vlogi Eda se je znašel Johnny Depp, ki je odigral mojstrsko). Povedati moram, da sem nekje na polovici filma dejansko pozabil, da Lugosi ni Lugosi, temveč Martin Landau. Tako realistično mu je uspelo karakter prenesti na mali zaslon. Direktorju je uspelo najti izjemno igralsko ekipo, ki so snemali z ljubeznijo. Vidi se, da Depp razume Edov karakter, zatorej je verjetno najboljša izbira za njegovo vlogo. Tako to gre, ako filme snemaš z ljubeznijo. Jih je Wood tudi?

Film je nabit s pozitivno energijo, a obenem drži čudno žalostno atmosfero. Redki so filmi, ki jim uspe poustvariti kaj takšnega. Ed Wood je bil rojen, da snema filme. To je bila njegova usoda- njegova želja in poslanstvo. Celotno življenje so ga vsi odvračali od tega, da bi posnel nove in nove filme; zmanjkovalo mu je denarja- ampak ni odnehal. Njegovo življenje od zunaj ni izgledalo najboljše. Ljudje so pričakovali, da se bo Ed zlomil; a znotraj sebe je bil zmeraj zmagovalec. Najlepše pa je, da film dostavi sporočilo, ki se tiče ljudi, ne pa celotnega sveta in težav, ki jih naš planet ima. Ne glede na to, kakšen si rojen; kako izgledaš in kako nizko je stanje na tvojem računu- lahko (in moraš) si vzeti tisto, kar imaš tisti trenutek na voljo in storiti s tem to, kar sam želiš. Ljubezen do filmov je nekaj, kar je Ed imel. Četudi so bili njegovi filmi slabši, je te premogel več, kot večina današnjih ustvarjalcev. Ocena je moj poklon temu filmu. In poklon režiserjema, ki ju nadvse spoštujem. Ed Wood, Tim Burton: vsaka čast! 

Ocena v okviru žanra: 9.7/10

Skupna ocena: 9.5/10

http://www.imdb.com/title/tt0109707/

Ni komentarjev:

Objavite komentar