sreda, 08. april 2009

Digitalni fiks

Dandanes lahko resnično ceniš najstnike, ki niso povsem padli pod vpliv interneta. Pa ne zgolj padli pod vpliv, temveč postali z njim obsedeni. 

Poglejte; pred leti povprečni najstnik ni niti pomislil, da bi se s kom pogovarjal na daljavo. Jasno, imeli smo telefone, ampak denarja običajno ni bilo dovolj, da bi linijo trošil več ur dnevno. Zategadelj je bilo druženje "v živo" na prvem mestu. Pili smo, se pogovarjali in se zabavali... skratka enako kot dandanašnji najstniki. Edina razlika je, da slednji to počnejo preko interneta. Pogovarjanje ni problem- nikoli ni bil; celo preden je program, ki je danes najbolj popularen, sploh obstajal. Dobili smo IRC in ducate ostalih programov, ki so sčasoma pričeli nadomeščati pravo druženje. Tisto otipljivo.

Ampak to, kaj se dogaja zadnjih par let, pa je preseglo pričakovane meje. Običajen najstnik življenja mimo interneta ne pozna, z vrstniki pa se druži zgolj ob alkoholu in cigaretah. Nič ne rečem, dotični artefakti so bili pobudnik druženja že od nekdaj, ampak dandanes je vse drugače. Nič ni več naravno, vse okoli nas je tehnologija. Zasebnost crkuje. Če si se nekoč interno šalil kjerkoli, brez resnih posledic; se danes naslednjo uro po čimerkoli bolj nenavadnem gledaš na Youtubu. Je to normalno?

V aspektih, ki jih je predstavila nova doba življenja, internetna doba, je nje predstavnikom vse jasno in nedvoumno. Zjutraj si zfiksaš internet, nakar greš v šolo- jo odfukaš in tukaj imaš že popoldanski fiks. Akoravno ne izostane brskanje po mobitelih med poukom. Ko pa nisi na internetu, pa ta živi v tebi. Staroslovanske besede so dokončano umrle in nadomestile so jih kratice, ki so znane vsakemu Slovenskemu otročaju, ki je zapregel internet.

LOL OMG ne mi čez internet OKY?? GTFO model!

In tako to gre. Internet je v naših življenjih dosti bolj škodljiva stvar, kot si znamo predstavljati. Fizično druženje se je v zadnjih desetih letih znižalo za 40% in slednja cifra se nenehno zvišuje. Kam to vodi? V svet, kjer se bomo družili zgolj preko interneta. Res je, poljubov v virtualnem svetu dobiš dvakrat več, kot v realnem. A so zato tile vredni veliko več; četudi podeljeni na lice.

Je pa še en aspekt, ki ga mnogi hvalijo. To je pridobivanje zveze in prijateljev preko interneta. Res je, pohvalno je, da si dobiš novega prijatelja; a hudo nepohvalno kakšen odnos z njimi običajno vzpostaviš. Internetna prijateljstva redko dosežejo takšno razsežnost kot prijateljstva, ki jih sklenemo v preostalniku našega vsakdana. Ampak tega elementa negativnim dejstvom navzlic ne nameravam karati, saj je sklepanje prijateljstva lepo. Ni pa kul, da se je s temi kanali razširil tudi pojem pravega prijatelja. Običajnež ima na Facebooku najmanj sto prijateljev. Kdor jih ima manj, je nepriljubljen in spakav. Ni malo ljudi, ki tej cifri doda še eno nulo. Tisoč prijateljev imajo. V resnici pa niti enega samega.

'Net ni kaj prida koristna zadeva. Od njega postajamo odvisni in brez njega se več ne znajdemo. Kako narediti seminarsko nalogo, če ni interneta? Kako preveriti rezultate tekem, ako ni interneta? Kako pecati sosedovo ženo, ako ni 'neta? 

Predstavljajte si, da nekje poči in internetna mreža se pretrga. Miljoni ljudi, ki imajo internet v žilah ostanejo brez njega, in ker se brez njega več ne znajdejo, bodo ostali v rehabilitacijskem obdobju. Marsikdo je tak, ki na internetu najde vse in je zaradi njega pozabil na to, da so ti podatki dosegljivi tudi v knjigah. To preprosto ni več samoumevno. Sploh knjige, katerih privlačnost očigledno crkuje hitreje, kot domovi brez vstopa v splet. In točno tak bo svet, ko bo internet naposled stopil v domove tistih, ki si ga doslej niso morali niti privoščiti. Ni problem v verskih institucijah, niti v vladnih zarotah. Internet bo tisti, ki bo ljudem odvzel samostojnost in omogočil nadzorovanje na vsakem koraku. Pardon, kliku.

Nemara pretiravam, in navsezadnje upam, da pretiravam. A od scenarijov, ki si jih zamišljam v glavi, ni ravno dosti. Iskreno upam, da bo začel vpliv interneta jenjati. Žal upam v prazno. Tako to pač gre. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar