petek, 10. april 2009

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

David Fincher, avtor opisanega filma, je pred dotičnim posnel kultni triler Se7en ter odlično psihološko dramo (s prvinami trilerja) Fight Club. Oba izdelka sta mu lahko zgolj v ponos, saj sta ena najboljših predstavnikov svoje zvrsti; obenem pa ena najboljših filmov sploh. A oba filma bi (morda) ne bila tako dobra, ako v njih ne bi nastopil Brad Pitt, ki je v omenjenih filmih odigral svoji najboljši vlogi. Ob filmu, ki ga opisujem danes, se je porajalo vprašanje, ali bo Davidu in Pittu uspelo v tretje in bo spet posnel film, ki bo nadigral konkurenco. 

Zgodbo itak poznate vsi, saj je na spletu razkrita do zadnje minute. Govori o človeku, ki se »stara nazaj«, rodi se kot starček in umre kot otrok. Zatorej bi lahko film razdelili v tri dele:

1. Benjamin starček
2. Benjamin v srednjih letih
3. Benjamin otrok

Odločil sem se, da svojo recenzijo takisto razdelim na tri dele:

Prvič; Benjamin starček. V tem delu spremljamo uvod v film in začetek, kjer se Benjamin rodi in po spletu naključij znajde v rokah matere, ki ga ne zavrže takoj, ko ugleda njegov obraz. Ta je namreč iznakažen in starikav, tako kot sam Button. Začetni del filma kaže njegovo odraščanje v najstnika (torej maljšanje do abrahama- v oziru njegove »bolezni«). Začetek je preprosto čudovit in sporočilo, ki ga dostavi 1/3 je nemara celo boljše, kot tisto, ki ga predstavi zaključek. Benjaminovo odraščanje v (njegovem) čudnem svetu je predstavljeno odlično, prav tako problemi, ki so povezani s tem, da mora odrasti hitreje kot navadni človek. Podoben je starcem, zato ljudje pričakujejo, da bo takšen venomer. A Button je znotraj sebe otrok, njegov videz pa je le fasada. Njegovo pravo nrav pa opazi deklica- njegova personalna boginja, v katero se postopoma zaljublja. Od tukaj pa v drugi del; ljubezenska drama ali…

…Drugič; Benjamin v srednjih letih. Ko Benjamin prične odraščati v prisrčnega in lepega moškega skupaj z njim raste tudi dolgočasnost filma. Pred končnim propadom ga reši odlična igra Pitta ter soigralke Blanchettove ter izvrstna režija. Žalostno je namreč, da TCCOBB tako izgubi začetno vznesenost, ko uvede ljubezensko zgodbo. Scenarij po teh prizorih ne ve več, kam bi zavil, da bi izpadel vsaj rahlo samosvoj- zaradi takšnih neprilik pa je še bolj dolgočasen. Ljubezenska zgodba je resnično prežvečena in to je nedopustno. Ne le, da ima film kvečjemu štirideset odlično gledljivih minut; dolg je 160 minut, kar je občutno preveč. Ne rečem, prvih in zadnjih nekaj minut nadvse uživaš, večino filma pa trpiš, a vseeno gledaš, če ti igra in režija dogaja. Ko Button dopolni srednja leta, sem kot gledalec popolnoma izgubil pozornost- nemara tako zelo, da bi znal spregledati kaj pomembnega. Več od vsega skupaj bi imel, če bi si v lokalni videoteki sposodil naključni ljubezenski film- slabši režiji navzlic. Vsaj prej bi končal z ogledom. Ampak s takim dejanjem bi spregledal zaključek ali…

…Tretjič; Benjamin otrok. Kot sem že povedal, tretji del je znova super gledljiv. Ker je najkrajši izmed vseh (kar je škoda) ne čutiš nobene potrebe po previjanju naprej. V tem odlomku spremljamo velike težave, ki jih doživlja nekdanji par- sedaj je izvoljenka namreč že babica, Brad Pitt pa odraščajoči otrok. Ehm, starček. No, karkoli pač Benžo je. Tudi končni nauk, nauk o tem, da nikoli ni prepozno, da začneš znova- torej začni znova in postani tisto, za kar si bil rojen, je dobro predstavljen.

Zakaj torej tako nizka ocena? Poglejte, Skrivnostni Primer je največji film lanskega leta, ampak kljub temu ne zna (ali preprosto noče) naplesti zanimive fabule, ki bi bila izgovor za triurno ždenje v kinu, oziroma pred televizorjem. Film mora ponuditi nekakšno vodilo in gledalcu vcepiti željo po dokončnem ogledu. Ne rečem, Benjamin Button to ponudi skozi (že velikokrat omenjeno) režijo in igro, a pogrne na drugem področju, ki je nemara še pomembnejše. Ta film ni najboljši film lanskega leta, kamoli najboljši sploh. Je sivo povprečje, kar se tiče zgodbe- in rahlo nadpovprečen, kar se tiče ostalega. Ni pa to dovolj, da bi ga naredilo kakovostnega. 

Ocena v okviru žanra: 6.5/10

Skupna ocena: 6.6/10

http://www.imdb.com/title/tt0421715/

Ni komentarjev:

Objavite komentar